Jaktnyheter

Varg försökte ta sällskapshund i Järna

Hundägaren hörde att hunden skrek och vände sig om. En varg hade dock hunden i käftarna. Arkivbild: Gettyimages

En varg försökte på tisdagskvällen ta en liten sällskapshund i Järna i Stockholms län. Vargen hade hunden i käftarna, men hundägaren lyckades få vargen att släppa hunden.

"}}

Händelsen inträffade vid 22-tiden, i en kohage nära ett bostadsområde i Järna. Det fanns inga kor i hagen för tillfället och hundägaren var ute på promenad med en liten blandras, korsning papillon-chihuahua.

– Hunden var lös och gick efter sig ägare. Plötsligt hörde hon att hunden skrek och när hon vände sig om hade en varg hunden i käftarna. Det var på 19 meters avstånd och hon skrek och vrålade och lyckades få vargen att släppa hunden, berättar Mikael Fransson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Följde efter

Kvinnan fick tag i sin hund och begav sig hemåt. Efter en stund stötte hon på vargen igen. ”Sedan följde den efter mig när jag sprang med henne mot Floravägen men stannade strax innan elhuset”, skriver kvinnan på Facebook.

– Hunden var märkbart smärtpåverkad på kvällen och hos veterinär konstaterades den ha tre revbensfrakturer, säger Mikael Fransson.

Jaktjournalen har berättat om varg som den 9 maj förföljde en man i centrala Trosa, som ligger cirka 25 kilometer från Järna. En teori är att det handlar om samma varg som nu försökt ta en hund i Järna.

– Det kan vara samma varg som visat sig i Trosa och Vanghärad och som haft ett oönskat beteende, säger Mikael Fransson.

”Förskräcklig upplevelse”

Vad gör ni från länsstyrelsens sida?
– Vi följer upp alla rapporter och har möjligheter att till exempel spåra upp vargen och skrämma den, skjuta gummikulor på den. Skyddsjakt är ett annat alternativ, svarar Mikael Fransson.

Vad säger kvinnan om det inträffade?
– Det var naturligtvis en förskräcklig upplevelse för henne. Hunden är 14 år gammal och hon har väl promenerat där med sin hund i alla år, säger Mikael Fransson.

Man har inte lyckats säkra något DNA efter de vargar som rört sig i Trosa, Vagnhärad och Järna.