Jaktnyheter

Utredning om jaktbrott nedlagd – länsstyrelsens app var inte uppdaterad

Länsstyrelsens app visade felaktigt att kobben är sälen sköts inte ingick i naturreservatet Svenska högarna. Arkivbild: Gettyimages
Jägarna tittade i länsstyrelsens app över gränser för naturreservat – och sköt en säl. Då kom Kustbevakningen och en polisutredning om misstänkt jaktbrott inleddes. Nu har har utredningen lagts ned. Apptjänsten som länsstyrelsen i Stockholm köper var nämligen inte uppdaterad.
– Det är skönt att utredningen är nedlagd, men det är jobbigt att olika tidningar rapporterat mitt namn och namnet på mitt företag, trots att jakten var privat och jag är oskyldig, säger en av de inblandade till Jaktjournalen. Det var i juni som han och ytterligare fyra personer var ute på en privat säljakt vid naturreservatet Svenska högarna i Norrtälje kommun. Man färdades i båt och sköt två sälar. Då dök plötsligt Kustbevakningens båt upp. – Kustbevakningens personal var trevlig och kollade våra papper. Sedan berättade de att de trodde att vi varit i ett skyddsområde och jagat, berättar en av männen i båten.

App med gränser

Till saken hör att länsstyrelsen i Stockholm köper en tjänst med en telefonapp, där gränserna för naturreservat är utritade. Jägarna tittade i appen och såg att kobben där det låg en säl inte ingick i Svenska högarnas naturreservat och utgick då ifrån att sälen var skjutbar. Ärendet har utretts av polisen i Norrtälje och under ledning av kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg, som beslutat lägga ned förundersökningen om misstänkt jaktbrott och intervjuas av Norrtelje Tidning. – Naturreservatet Svenska högarna utökades i slutet av april i år till och även röra den häll där en av sälarna sköts. Men länsstyrelsens app där man kan se alla reservatsgränser hade inte uppdaterats vid tillfället. Jag menar då att man inte kan lägga bördan på de som sköt – de har tittat i appen och gjort allt för att försöka kontrollera om det har varit ett naturområde eller inte, säger Karin Hemrå Forsberg till pappersupplagan av Norrtelje Tidning. Lars Staaf är polis i Norrtälje och bekräftar för Jaktjournalen att förundersökningen är nedlagd.

Naturguide

Björn Karlberg är chef för enheten som handlägger skyddad natur vid länsstyrelsen i Stockholm. Han berättar att appen är en naturguide för människor som vill besöka naturreservat. Kan jägare inte lita på att er app är uppdaterad? – Jag känner inte till de närmare omständigheterna. Jag ska kolla det under dagen, svarar Björn Karlberg. Senare återkopplar Åsa Lagerlöf på länsstyrelsen i Stockholm. Hon framhåller att appen ”Naturkartan” är en tjänst som länsstyrelsen i Stockholm köper. Den är en guide för människor som vill besöka naturområden. – Den har inte hundraprocentig täckning över alla skyddade områden. Vill man ha absolut säker information, ska man använda Naturvårdsverkets karttjänst ”Skyddad natur”. Den täcker hela landet, säger Åsa Lagerlöf till Jaktjournalen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21