Annons
Ultracom och Tracker får varningssystem för varg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan hundpejl
Tracker- och Ultracom-användare i Sverige ska kunna använda appen med det nya varningssystemet för varg i jaktmarkerna. Foto: Tracker
Ultracom och Tracker får varningssystem för varg
Alla appanvändare i Sverige kan använda systemet

De som använder hundpejlarna Ultracom med NEXT-abonnemang och Tracker TH6 kan med hjälp av det nya systemet Vargsafety se var andra användare lagt in vargobservationer i appen. Det gör att jakthundsägare kan få vargvarningar på kartan på mobilskärmen.

Enligt Ultracom i Finland ska även alla appanvändare i Sverige kunna använda systemet om safety-funktionen är på.

De är de finska företagen Tracker Oy och Ultracom Oy som utvecklat Vargsafety-systemet i skuggan av vargproblemen i Finland. 2019 slutade Naturresursinstitutet Luke att lämna ut positionerna för sändarmärkta vargar. Under 2020 registrerades att 55 jakthundar skadats eller dödats i vargattacker.

Över 30 jakthundar i vargattacker hittills i år

”År 2021 ser inte ut att bli bättre. Hittills har över 30 hundar hamnat i tänderna på en varg. Enbart i Lieksa i Finland, har hittills sex hundar dödats och en skadats av varg”, skrivs det i pressmeddelandet från Ultracom.

Därför har det utvecklats ett vargvarningssystem där jägare kan varna varandra när det gjorts vargobservationer i markerna.

Vargobservationen visas i olika färger beroende på hur gammal observationen är.

Vargobs markeras i appen

”Vargsafetysystemet som nu utvecklats är ett observationssystem som är baserat på information som ges av användarna. Varje användare av Ultracom- eller Tracker-applikationen kan markera en vargobservation i appen, som i sin tur visas på kartan för alla användare som har Safetyfunktionen påslagen. Observationen kan också bekräftas av en annan användare, vilket ökar tillförlitligheten för observationen”, skrivs det i pressmeddelandet,

Vargobservationen visas i olika färger beroende på hur gammal den är. Vargobservationen kan inte läggas till på distans, utan man måste befinna sig inom två kilometers avstånd från observeringsplatsen. Observationssystemet kommer att utvecklas utifrån erfarenhet och feedback”, tillägger Ultracom.

Observationerna i Vargsafety syns för alla användare av applikationen. Vargobservationen kan markeras på kartan inom en två kilometers radie från observeringsplatsen.

Äger svenska WeHunt

Tracker och Ultracom tillhör Open Air Group-koncernen som även äger svenska WeHunt, vars app används av många jägare för att till exempel se var passen eller jakthunden är på kartan. Många jakthundsförare i Sverige har en Ultracom- eller Tracker-app i mobiltelefonen.

Tidigare finns funktionerna Personsafety och Hundsafety. Aktiveras funktionen i appen visas både hundförarens och den sändarförsedda hundens position på kartan för alla som använder Ultracom, Tracker och b-Bark.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!