Jaktnyheter

Tvingades skjuta varg – hundföraren berättar

En av hundförarna, som deltog vid eftersöket, hör av sig till Jaktjournalen och vill framhålla att han är imponerad av länsstyrelsepersonalens lugna och sakliga arbete på platsen, och bidra med sin bild. Foto: Privat
En hundförare i Gävleborg tvingades på premiärmorgonen av älgjakten försvara sin älghund och skjuta en attackerande varg. – Tråkigt, men jag hade ingenting att välja på, säger hundföraren till Jaktjournalen.
Det var under älgjakt i Ockelbo, inom det så kallade Ryssjöreviret, som dramat inträffade närmare lunchtid på måndagen. – En passkytt ropade på radion att han såg både hund och varg. När jag hörde vilket passnummer det var, så förstod jag att det var min hund, berättar hundföraren. Han stod på en väg när larmet kom och hade cirka 500 meter till hunden.

”30-35 meter”

– Jag skyndade mig så mycket jag kunde. Jag såg på pejlen att det kom i riktning emot mig och rätt vad det var så mötte jag hunden. Vargen var alldeles bakom och jag sköt varningsskott. Men det struntade vargen i och då sköt jag mot den. Det var 30-35 meter och den tecknade bra för träff och kastade om och försvann, berättar hundföraren. Han ville inte klampa in i spåret efter vargen utan satte upp några snitselremsor som markerade skottplatsen. Man varslade länsstyrelsen, ringde in specialtränade spårhundar och väntade cirka 1,5 timmar innan man gick på spåret. Det rekommenderade tillvägagångssättet för eftersök  fungerade – vargen hade gått i sårlega. – Cirka 100 meter från skottplatsen låg hon och vi kunde avfånga henne. Det första skottet hade tagit väldigt rakt framifrån och in i kroppen, säger hundföraren. Hans älghund klarade dramat fysiskt oskadd.

Vuxen varg

Göran Wesslén är besiktningsman på länsstyrelsen i Gävleborg och hans preliminära bedömning är att det handlar om en vuxen varg. Han är tveksam till om det kan vara alfatiken i Ryssjöreviret. – Jag tycker att alfatiken borde ha mer slitna tänder. För hon har hunnit få två valpkullar och varit med några år och tuggat på ben och slagits med älgar och liknande, säger Göran Wesslén. Den skjutna vargtiken vägde 33,5 kilo, vilket också indikerar att det rör sig om en yngre tik. Göran Wessléns bedömning är att hundföraren agerat i enlighet med paragraf 28 som ger hundförare rätt att försvara sina hundar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Vargen försökte ta älghunden, då sköt hundägaren vargen. Foto: Göran Wesslén/Länsstyrelsen Gävleborg