Jaktnyheter

Två älgar skjutna i Ungdomsjakten 2021 – ”tolv obsar och björnkontakt”

Från vänster, Per Johansson, Ella Emilsson, Calle Johnsson, Dennis Sundberg, Anton Eriksson, Sofie Hedman, Ida Nilsson och Nelly Edlund med en fin tjur som fällts. Saknas på bilden gör Emma Westman, Linda Lindgren. Jonathan Andersson och Bertil Pettersson. Foto: Rebecca Nasila

Två älgar har skjutits i den ungdomsjakt som Svenska Jämthundsklubben, Sveaskog och Tracker just nu bjuder tolv unga hundförare på i Storuman i Västerbotten.

"}}

– Vi hade tolv älgobsar på tisdagen och har skjutit en tjur och en kalv på ståndskall. Och så är det en av deltagarna som haft björnkontakt, berättar Dennis Sundberg, som är arrangör för ungdomsjakten för Jämthundsklubbens räkning.

Sveaskog har upplåtit 11.500 hektar mark och boende på fäbodliknande Bubergskojan i Storuman. Man fick in ett 40-tal anmälningar från intresserade ungdomar mellan 18 och 25 år. Kravet var att de hade jägarexamen, statligt jaktkort och egen hund.

Från vargbältet

Tolv ungdomar, från Borås i söder till Piteå i norr, togs ut genom lottning.

– Det är för att främja ungdomars medverkan i jakt, se till att de får en möjlighet att vara med och jaga. Idag är det svårt för yngre att komma in i jaktlag, framförallt om de är hundförare, säger Dennis Sundberg.

Det är sju tjejer och fem killar som deltar. Hälften av dem kommer från det svenska vargbältet.

– En tjej, Emma från Munkfors, berättade att deras hund inte kunnat släppas tidigare i år, på grund av varg. Här tycker deltagarna att det är skönt att kunna släppa hundarna utan att behöva oroa sig för varg. Jakten blir en avkoppling, säger Dennis Sundberg.

Vad är hundarna från vargbältet i för kondition?
– Väldigt bra. Man har cyklat, simmat och sprungit med dem – så det är fart i skogen, svarar Dennis Sundberg.

Middag, spa och relax

En av grabbarna, Anton från Jämtland, hade björnkontakt.

– Hans hund stötte en björn som passerade 15-20 meter ifrån honom. Den såg stor ut, säger han.

Man jagar veckan ut och har sex stora och sex kalvar i tilldelning. Middag, spa och relax hägrar under en av kvällarna.