Jaktnyheter

Tor och Håkan hemmahopp i Stövar-SM

Håkan Andersson och hans hamiltonstövare, Rösjögårdens Tor, kommer att ge järnet i helgens Stövar-SM räv. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Håkan Andersson och hamiltonstövaren Tor försvarar Dalarnas ära när Stövar-SM för rävhundar avgörs i helgen i Dalarna.
Jaktjournalen ringer för att pejla formen och får ett samtal med en jägare som verkligen älskar sin hund.

"}}

– Han är en mycket säker jakthund och kär familjemedlem, säger Håkan.

Visst kan Håkan jaga hare också, och gilla det, men det är rävjakten han brinner för. Därför ville han ha så starka rävjaktlinjer som möjligt och fastnade för det avelsarbete som Ola Björnsson i Olofström bedrivit.

Han köpte valpen Rösjögårdens Tor som blir tre år i mars och är en utpräglad rävhund. Han visar inget intresse för harspår eller rådjur.

– Rådjuren går utanför hundgården och vi kan ha dem 10-15 meter ifrån oss när vi är ute och promenerar – Tor bryr sig inte, och inte rådjuren heller. Men när jag sitter och säger så här till dig, så slutar det väl med att han tar upp rådjur på SM-tävlingarna, det första han gör, säger Håkan och skrattar högt.

Samarbetsvillig

Han beskriver sin hund som mycket samarbetsvillig. Tor gör rejäla söksvängar men återvänder till husse mellan varven, om han inte hittar något intressant spår.

– Och går det i gryt så markerar han grytet max en minut, sedan kommer han raka vägen tillbaka till mig. Jag vet inte hur det blivit så, men han vill verkligen jaga tillsammans med mig. Det gör det mycket roligt att jaga med honom, säger Håkan.

Tors arbete på kalla slag är fenomenalt, enligt Håkan.

– Rekordet är när han jobbade på slag 18 kilometer innan han reste räven. Då var han åtta kilometer bort fågelvägen.

Tor får vara mycket i skogen. Håkan jobbar på stålverket Outokompo i Avesta och försöker få någon förmiddag ledig för att kunna släppa Tor. Och på helgerna är det jakt.

– Man får försaka en del annat i livet, familjeliv och sociala bitar. Man blir en speciell personlighet när man ägnar sig så här mycket åt ett intresse, konstaterar Håkan.

Hamiltonstövaren Tor är rävspecialist. Foto: Privat

Trollinghundar

Vid sidan om rävjakten är trollingfiske efter lax en favorit för honom. Då är Tor och hans foxterrier med.

– De är nog Sveriges mest båtberesta hundar. De har varit med hela dagar på Ålands hav och Vänern och Vättern, berättar Håkan.

Han gläds över att det kommit en ny generation med jägare som specialiserar sig på predatorjakt med stövare.

– De jagar allt möjligt med sina stövare – räv, lodjur, mård, lodjur och i vissa fall varg. Visst jagar jag gärna hare en dag också, men jag föredrar rävjakten på grund av spänningen.

Varg

Hur tänker du kring att tävlingarna hålls längre upp i Dalarna, med tanke på varg?
– Det är den oromantiska delen av det här. Men det är varg överallt – vi hade tre stycken som gick över en sjö här i närheten häromdagen.

Har du funderat på vargväst och vargstål?
– Jo, jag har snuddat vid tanken. Men jag tror att hundarna hämmas av västarna. Så idag har han bara pejl, svarar Håkan.

Bland de startande hundarna i helgen är det Tor och du från Dalarna – och Magnus Simonsson och Gästrikerävens Guzz från Ockelbo, resten är tävlingsekipage från södra halvan av landet. Vad tänker du om det?
– Det är många otroligt duktiga hundar som är riktigt gamla i gamet som startar. Det ska bli intressant att se hur de presterar – rävjakt på våra breddgrader är lite annorlunda jämfört med södra Sverige.

Hoppas på topp fem

Vad hoppas du på för placering?
– Topp fem – då skulle jag vara riktigt nöjd.

Hur har ni laddat?
– Han har vilat sedan helgen och nu är de så kallt att det bara blir lite längre promenader.

Jaktjournalen liverapporterar Stövar SM för rävhundar på webben. Per Jonson får rapporter från tävlingsekipagen och förmedlar text och bilder från varje provruta.

Häng med i den spännande rapporteringen som startar klockan 08.00 både lördag och söndag!

Här kan du läsa om hundarna som kommer till start.