Jaktnyheter

Tony berättar om det livsfarliga isdramat

Tony Rick försökte rädda sin gråhund Loke ur isvaken. Sannolikt försökte hunden snedda över isen när han kände vinden från älgspåren. Foto: Privat/skärmdump från pejlen.

Gråhunden kämpade för sitt liv i isvaken. Tony Rick tvekade aldrig utan högg sig fram genom isen för att rädda sin hund. Det höll på att kosta honom livet.

"}}

– Det enda jag hade i huvudet var att rädda hunden. Efteråt har jag tänkt mycket på vad som egentligen kunde ha hänt. Jag hade inte klarat mig länge till, säger Tony till Jaktjournalen.

Det var i lördags som den otäcka händelsen inträffade vid sjön Toften norr om Östervåla. Tony hade släppt en yngre gråhund som bar iväg med älg. Då släppte han också 7,5-åriga Slabäckens B Loke som även han fick tag i älg.

– Uppe vid bilen såg jag på pejlen att Loke låg i en vak. Jag ringde upp honom och hörde att det plaskade. Då djävlar gick det undan – jag hade en mil att åka runt med bilen och körde så fort jag kunde. Sedan var det 500 meter ned från vändplanen till sjön, berättar Tony.

Kämpade för sitt liv

Omkring 30 meter ut från land kämpade Loke för sitt liv i vaken. Det fanns en gammal räddningsbåt på platsen, men den var full med snö och is och Tony orkade inte välta den för att få den farbar.

Tony lade pejl och telefon på en gammal brygga på platsen och tog av sig på överkroppen och hade bara understället på sig.

Han knöt fast en 20 meter lång spårlina i bryggan – för att ha något att dra sig in med.

Isen var cirka två centimeter tjock och bar inte. Tony vadade ut i vattnet och redan vid bryggan var det så djupt att han inte bottnade. Han krossade isen med händer och armbågar, hängde på iskanten och närmade sig sakta vaken där Loke kämpade.

– När jag hade fem-sex meter kvar orkade han inte längre utan försvann under isen. Jag vet inte hur jag tänkte, men allt jag hade i huvudet var att få tag i hunden. När jag kom fram till vaken orkade jag inte få med honom, berättar Tony.

Linan ingen hjälp

Han vände åter mot land och konstaterade snabbt att linan som satt fastknuten i bryggan inte var till någon hjälp.

– Skorna och byxorna var så tunga att jag inte orkade dra mig in. Jag fick hänga på iskanten och ta mig in.

Framme vid bryggan var han så utmattad att han inte orkade häva sig upp den halvmeter som bryggan var ovanför isen. Till slut kom han så långt in mot land att han lyckades rulla upp på bryggan.

– Jag hade telefonen fem-sex meter upp på land. Det var de sista krafterna som gick åt till att resa mig och ta mig upp till den, säger Tony.

Lyckades ringa jaktkompis

I närheten jagade kompisarna i hans jaktlag vildsvin. Där hade man jakt på gång och jaktkompisen som Tony ringde till hade ringsignalen avslagen. Trots att det var full fart i kommunikationen i jaktradioapparaterna kände jaktkompisen att telefonen vibrerade i fickan och svarade.

Tony kunde slå larm och jaktkompisarna kastade sig i sina bilar och kom till undsättning.

Tony var så medtagen och nedkyld att han inte kunde gå för egen maskin. Jaktkompisar reste upp honom och stöttade honom 500 meter upp till vägen och bilarna. De körde till Östervåla där ambulans och ambulanshelikopter med en läkare väntade.

– Jag har hört att min kroppstemperatur var nere under 30 grader. Hjärtat slog orytmiskt och njurarna slutade fungera, säger Tony.

Fyra vargar

Läkarna satte in kanyler och Tonys blod pumpades runt i en maskin som värmde upp det.

– Det var värmefläkt och värmefilt och när kroppstemperaturen kom upp i 36 grader sprutade svetten om mig. Jag var kvar på sjukhuset i tre dygn. Njurarna funkar fortfarande inte som de ska, så jag ska på återbesök och är sjukskriven i tre veckor.

Jaktkompisarna lyckades med gemensamma krafter vända den gamla räddningsbåten vid bryggan. De bärgade kroppen efter gråhunden.

– Den andra hunden kopplade en kompis. Efteråt har jag fått veta att man såg fyra vargar alldeles i närheten av honom. Det hade kunnat gå så illa att jag förlorat båda hundarna, säger Tony.

Efteråt har han slagits av att han själv kunde ha drunknat, eller frusit ihjäl.

– Jag tänker att jag borde ha slagit larm till jaktkompiarna innan jag hoppade i vattnet.

God fysik

Han grubblar också på om han kunnat göra någonting annorlunda för att rädda sin duktiga gråhund.

– Man funderar på om han hade klarat sig om jag struntat i att försöka välta räddningsbåten som var full med snö och is. Det tog några minuter.

När Jaktjournalen rapporterade om olyckan på söndagen skrev en annan jägare att han alltid har med sig en flytoverall i bilen om han jagar och isarna är svaga.

– Det hade varit guld värt i den här situationen.

Tony löptränar med sina hundar från vårkanten och fram till jaktsäsongen. Han har bra grundfysik och det räddade sannolikt hans liv.

Det var i den allra sydligaste ändan av sjön Toften som den otäcka händelsen inträffade. Loke kände vittring från älgen och försökte ta sig över isen.
Tony och Loke fotograferade under älgjakten i september i Skärvången i Jämtland, där Loke gjorde ett kanonjobb och Tony fick avsluta.