Jaktnyheter

Telias nedsläckning av 2G och 3G kan bli hårt slag mot GPS-pejlar och åtelkameror

Ska du köpa GPS-pejl eller åtelkamera? Försäkra dig då om grejerna kommer att funka när Telia släcker ned 2G- och 3G-nätet. Gettyimages och arkivbild Per Jonson, montage.

Står du i begrepp att köpa ny åtelkamera eller hundpejl? Då bör du kolla om utrustningen fungerar där du jagar när Telia släcker ned telefonnäten 2G och 3G. I december 2025 blir det verklighet, enligt planen.

"}}Telia meddelar på sin webbsida att 3G-nätet ska släckas i slutet av 2023 och 2G-nätet i slutet av 2025. Max Hellström, informatör på Telia, bekräftar att planen ligger fast.

Det kan innebära stora problem för många innehavare av GPS-pejlar och åtelkameror som bara kommunicerar över de två telefonnäten.

”Pejlen värdelös?”

Ronny Benjaminsson

En som reagerat är Ronny Benjaminsson, känd i stövarkretsar i Sverige.

– Jag har sökt information hos pejltillverkare men inte fått några svar. Frågan är om pejlarna blir värdelösa eller om de går att uppdatera – och vem som då bekostar uppdateringen, säger Ronny Benjaminsson.

Johan Ulfström på Easyhunt bekräftar problemet.

– Vi kommer inte att kunna uppdatera våra pejlar för andra telefonnät. Hela konstruktionen utgår ifrån 2G och en uppdatering skulle innebära att all elektronik måste bytas ut. Därför har vi nu sänkt priset på vår stora pejl, från 4.995 kronor till 3.795 kronor, säger Johan Ulfström.

Han hoppas dock, i likhet med många personer som Jaktjournalen talat med, att Telias planer med nedstängningen av de båda telefonnäten inte blir verklighet. Flera pekar på att hundpejlar och åtelkameror bara är en liten nisch inom teknikindustrin som är beroende av 2G och 3G.

Slår olika i norr och söder

Jaktjournalens medarbetare Robin Myrestam säljer åtelkameror och menar att Telias planer kommer att slå olika beroende på var i landet man bor.

– De nyast modellerna av kameror är kompatibla med ny teknik och går redan på 4G-nätet. Problemet uppstår med äldre modeller. Här i Norrland är Telia helt dominerade operatör. I den södra delen av landet blir det nog inte lika kännbart eftersom det finns fler telefonbolag att välja på. Men det finns en osäkerhet och den gör att många tvekar inför att köpa produkter som inte är klara för 4G, säger Robin Myrestam.

Camilo Sjödin är extern VD för Open Air Group som idag äger de stora pejlmärkena Tracker, Ultracom och Wehunt. Han sitter som ordförande i de olika varumärkernas styrelser.

”Inte fattat beslut”

– Vi har pejlmodeller som är framtidssäkrade, men det finns ingen uppdatering planerad med anledning av att operatörer stänger ned näten. Vi har ännu inte fattat beslut om hur vi ska agera den dagen det eventuellt sker, säger Camilo Sjödin till Jaktjournalen.

Jari Juntunen är försäljningschef på Ultracom i Finland och anser att det är svårt att säga exakt vilken effekt Telias nedläggningen av 2G och 3G kan få i Sverige.

– Det är en knepig fråga eftersom Tele2 inte meddelat hur man gör med de näten. Men vi har redan idag modeller som kommer att gå att uppgradera till framtida teknik. Det gäller alla pejlar byggda efter 2018, säger Jari Juntunen.

Vem betalar för uppgraderingen?
– Är det en service som är det nog kunden som får betala. Men jag tror inte att det kommer att bli någon dyr service, svarar Jari Juntunen.

Jaktjournalen har ställt ställt frågan till Tele2, hur bolaget kommer att agera när det gäller 2G- och 3G-nätet. När detta skrivs har vi inte fått någon återkoppling.