Jaktnyheter

Taxen Ludde dödades av varg under rådjursdrev

Taxen Ludde hade för svåra skador i buken för att kunna räddas. Foto: Privat
Sjuårige Taxen Ludde blev dödad av varg mitt under pågående rådjursdrev. – Skadorna var för svåra – han avlivades, säger ägaren Fredrik Gustafsson.
Det var den 30 november som Fredrik lånat ut sin duktiga tax till en brorson som är nybliven jägare. Man släppte hunden på en mark i Hultsjö söder om Sävsjö. – Mitt under ett rådjursdrev passerade det genom en plantering och brorsonen var 300 meter därifrån. Plötsligt hörde han ett tjut, sedan blev det tyst, berättar Fredrik. Man tittade på Garmin Astro-pejlen och gick upp till platsen där hunden stannat. Sjuårige Ludde var allvarligt skadad och hade krupit in under en gran och gömt sig. – Tre veckor tidigare stötte han ihop med vildsvin – det här var första släppet efter de skadorna. Vi tänkte naturligtvis att det var vildsvin den här gången också, säger Fredrik. Taxen hade fått två kraftiga bett – ett bakifrån som skadade tarmarna och ett rakt över bröstkorgen. – Skadan i buken var för svår – veterinärerna avlivade honom när han låg nedsövd, konstaterar Fredrik.

Taxen Ludde med två rådjur.

Jakt- och familjehund

Även veterinärerna bedömde att vildsvin åsamkat hunden skadorna. Men när man dagen efter besökte platsen för attacken hittades inga vildsvinsspår. Däremot fanns det stora ”hundspår” och då ringde Fredrik länsstyrelsen. Fredrik hade begravt taxen och fick gräva upp honom igen. Besiktningen visade att han dödats av varg. Ludde var både en duktig jakthund och kär familjehund. – Han var helt suverän på jakten och funkade klockrent. Han jagade ungefär en timme och var lätt att kalla in. Vi har tre barn och han var helt kanon med barnen, säger Fredrik. Han väntar nu på ersättningen som staten betalar ut för vargdödade hundar. Han kommer att skaffa tax igen och har börjat se sig om efter uppfödare som har valpar på gång. – Det som hänt är tragiskt och inte något man räknar med här nere i Småland. Jag hoppas att det inte ska behöva hända igen, säger Fredrik.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21