Taxen Ludde dödades av varg under rådjursdrev

Sjuårige Taxen Ludde blev dödad av varg mitt under pågående rådjursdrev. – Skadorna var för svåra – han avlivades, säger ägaren Fredrik Gustafsson.

Taxen Ludde hade för svåra skador i buken för att kunna räddas. Foto: Privat

Det var den 30 november som Fredrik lånat ut sin duktiga tax till en brorson som är nybliven jägare. Man släppte hunden på en mark i Hultsjö söder om Sävsjö.

– Mitt under ett rådjursdrev passerade det genom en plantering och brorsonen var 300 meter därifrån. Plötsligt hörde han ett tjut, sedan blev det tyst, berättar Fredrik.

Man tittade på Garmin Astro-pejlen och gick upp till platsen där hunden stannat. Sjuårige Ludde var allvarligt skadad och hade krupit in under en gran och gömt sig.

– Tre veckor tidigare stötte han ihop med vildsvin – det här var första släppet efter de skadorna. Vi tänkte naturligtvis att det var vildsvin den här gången också, säger Fredrik.

Taxen hade fått två kraftiga bett – ett bakifrån som skadade tarmarna och ett rakt över bröstkorgen.

– Skadan i buken var för svår – veterinärerna avlivade honom när han låg nedsövd, konstaterar Fredrik.

Taxen Ludde med två rådjur.

Jakt- och familjehund

Även veterinärerna bedömde att vildsvin åsamkat hunden skadorna. Men när man dagen efter besökte platsen för attacken hittades inga vildsvinsspår. Däremot fanns det stora ”hundspår” och då ringde Fredrik länsstyrelsen.

Fredrik hade begravt taxen och fick gräva upp honom igen. Besiktningen visade att han dödats av varg.

Ludde var både en duktig jakthund och kär familjehund.

– Han var helt suverän på jakten och funkade klockrent. Han jagade ungefär en timme och var lätt att kalla in. Vi har tre barn och han var helt kanon med barnen, säger Fredrik.

Han väntar nu på ersättningen som staten betalar ut för vargdödade hundar. Han kommer att skaffa tax igen och har börjat se sig om efter uppfödare som har valpar på gång.

– Det som hänt är tragiskt och inte något man räknar med här nere i Småland. Jag hoppas att det inte ska behöva hända igen, säger Fredrik.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser