Jaktnyheter

Tax vargdödad nära radhusområde i Borlänge

Veterinärerna på djursjukhuset i Falun lyckades inte rädda livet på den 1,5 år gamla taxen. Foto: Privat
En tax blev på tisdagskvällen dödad av varg alldeles nära ett radhusområde i nordvästra delen av centrala Borlänge. – Jag mötte joggare och folk som promenerade och kunde aldrig drömma om att det skulle vara varg där, berättar den unge jägaren som förlorade sin första jakthund.
Mannen gick ut med sin 1,5-åriga tax som under injagning, längs en traktorstig alldeles i närheten av radhusgatan Vargstigen i Tjärna i Borlänge. Klockan var någon kvart efter 17 och det hade mörknat rejält. – Hon var ett par hundra meter ifrån mig när jag pötsligt hörde att hon började skälla väldigt tätt. Det lät konstigt och jag sprang emot platsen. När jag hittade hunden satt hon ned och stödde sig på framtassarna. Den unge jägaren lyfte upp sin hund och blev då varse att den blödde kraftigt. Han körde i ilfart till djursjukhuset i Falun och hunden opererades sent på kvällen. Men veterinärerna lyckades inte rädda livet på hunden, som ådragit sig svåra bettskador över ryggen och i buken.

Varg i området

Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, undersökte taxen strax före lunch på onsdagen. – Min bedömning är att den dödats av varg. Den hade fått kraftig bett över hela bakdelen, i buken och ryggsslutet, säger Bert Eriksson till Jaktjournalen. Han berättar att en varg rört sig i området den senste tiden. – Det finns en synobs och det har försvunnit en del katter, säger Bert Eriksson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21