Svenska Jägareförbundet ger vapenförslag kritik i remissvar

Svenska Jägareförbundet tycker inte regeringens förslag till implementering av EU:s vapendirektiv är bra. De vill att förslaget justeras.

Regeringens förslag till ny vapenlagstiftning möttes av kritik från riksdagspartierna och nu får förslaget också kritik av  Svenska Jägareförbundet.

I inledningen av förbundets remissvar som skickades till Justitiedepartementet i dag står följande att läsa.

”Förbundet är av uppfattningen att ändringsdirektivet till EU:s vapendirektiv ska implementeras på ett så lite ingripande sätt som möjligt så att jägare och skyttar inte drabbas i onödan av restriktioner som försvårar jakt och skytte. Samtliga möjliga undantag bör tillämpas och tolkningen av direktivet ska göras så förmånligt som möjligt.

– Det nya förslaget innehåller justeringar som är positiva, men det räcker inte. Vår grundinställning har hela tiden varit att regeringen inte ska införa några regler som inte direktivet kräver. Tyvärr finns det fortfarande sådant kvar i det sammanhållna förslaget.  Svenska Jägareförbundet är emot lagstiftning som inte behövs och som skapar onödig byråkrati, säger Bo Sköld i ett pressmeddelande.

Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa vill att regeringen gör ett antal justeringar i sitt förslag.

–  Bland annat att det inte omfattar magasin till manuellt repeterande vapen. Detta föreslog inte ens regeringens utredare och krävs inte av direktivet, säger han i pressmeddelandet och fortsätter.

– Dessutom bör undantag också gälla magasin till vapen för samling och minne för att minimera byråkratin. Förslaget innefattar krav på särskilda magasinslicenser till sådana vapen, utöver licensen för vapnet.

Läs remissvaret här>>

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser