Annons
Svårt skadad älg avlivad efter larm från kändis | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
7 månader sedan 40C
Programledaren Sanna Lundell slog larm på Instagram och älgen kunde avlivas. Foto: Skärmdump Instagram
Svårt skadad älg avlivad efter larm från kändis
En svårt skadad älgtjur i Nynäshamn har väckt uppståndelse eftersom ansvariga myndigheter inte ville ta beslut om avlivning. Flera kändisar har förfasats över älgen situation och på söndagen kunde den befrias från sitt lidande.
Älgtjuren hade sannolikt blivit svårt angripen av älgflugor. Den hade stora variga sår där det bildats fluglarver på ryggen och hade sedan flera veckor tillbaka varit synlig i Sorunda i Nynäshamn.Programledaren Sanna Lundell slog larm i sociala medier då ingen ville ta på sig ansvaret att avliva älgen. Återigen uppstod diskussionen om paragraf 40 C i jaktförordningen, som tillåter att människor avlivar svårt skadade djur som anträffas. Man får dock inte söka upp djuret, för då räknas det som jakt.– Jag och mina grannar har ringt till polisen och Länsstyrelsen. Men de är bundna av regler och ingen verkar vilja göra undantag och skicka ut en vildvårdare, sa Sanna Lundell till Expressen på lördagen.

Stöd från SVA

Biträdande statsveterinären vid SVA, Erik Ågren, uttalade sitt stöd för att älgen skulle avlivas.– I min roll som viltpatolog hade jag bedömt både på bilder och hört hur älgen hade betett sig och min bedömning är att den älgen var lämplig att avliva av djurskyddsskäl, det vill säga för att förkorta lidandet, säger Erik Ågren till Aftonbladet.Andra kändisar, artisten Jill Johnson och programledaren Titti Schultz, har också engagerat sig i fallet.På söndagen kunde Sanna Lundell, via Instragram, meddela att det svårt skadade djuret nu avlivats.”Nu äntligen slipper han lida! Tack alla Sorundabor som engagerat er i den här frågan. Ni som ringt och tjatat och legat på polis, länsstyrelsen och Nynäshamns kommun för att få den här älgpojken skjuten. När många går ihop och kämpar tillsammans så händer det oftast grejer. Glöm aldrig det”, skriver Sanna Lundell på Instagram.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!