Annons
Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
11 månader sedan inställd
Det blir ingen liverapportering från provrutor och hardrev i höst. Stövar-SM för harhundar ställs in i år. Foto: Gettyimages
Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin
Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.
Det är Svenska Kennelklubbens centralstyrelse som gått ut med rekommendationen till hundklubbar att följa Folkhälsomyndighetens råd om Covid-19 smittspridning. Björn Eek, som arbetar med jakthundsfrågor på SKK understryker att det inte rör sig om någon tvingande åtgärd. – Det handlar om sunt förnuft. Centralstyrelsen exemplifierade med Stövar-SM när de tog upp frågan om SM-tävlingar men det var så klart inte meningen att peka ut någon enskild klubb. Vi vill bara uppmana hundklubbar att följa de rekommendationer som finns.

Tar rekommendation på allvar

Värmlands Stövarklubb har tagit rekommendationen på allvar och ställt in höstens stora tävling – Stövar-SM för harhundar. – Det är ju jättetråkigt men det enda vettiga att göra. Vi hade kunnat ligga lågt och avvakta eventuella förändringar i rekommendationerna från myndigheten men det blir inte heller bra. Det är inte själva proven i skogen som ställer till det, utan snarare förläggningen och allt runt omkring. Jag uppskattar att ett hundratal människor berörs av tävlingen, säger Christer Andersson, ordförande i Värmlands Stövarklubb. Älghund-SM som också är ett stort jakthundsmästerskap kommer enligt uppgift till Jaktjournalen inte ställas in. Där har arbetsgruppen som jobbar med SM-tävlingen i stället en plan B. Om regler kring maxrestider och storlek på sammankomster står kvar kan tävlingen genomföras på olika platser runt om i landet. Hade det varit en lösning för Stövar-SM? – Jag har full respekt för  Älghundklubbens beslut men vi kommer inte göra på det sättet. De genomför också ett endagsprov medan vi ska hålla ett två dagarsprov. Vi hoppas i stället att vi får möjlighet att arrangera SM 2021. Vi har skickat in en ansökan om värdskap.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!