Jaktnyheter

Sörlännska´s Eroy besegrade 40 hundar

SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Eroy, vann Sveriges största älghundstävling. Norrbottens KM och SM-uttagning på starka 90 poäng. Ägaren Olof Gustavsson med sönerna Kalle och Hjalmar är mycket nöjda. Foto: Privat

Årets SM-arrangörer, Norrbottens Älghundklubb, genomförde i helgen den största SM-uttagningen av alla klubbar.

Hela 40 hundar kom till start under två dagar, med 20 provrutor per dag.

Bäst lyckades jämthundshanen SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Eroy, som tillsammans med husse Olof Gustavsson, Malmberget, dundrade in ett förstapris på fina 90 poäng.

– Ett fantastiskt roligt arrangemang där intresserade hade chans att umgås en hel helg. Det pratades ståndskall långt in på nätterna.

– Tidigare hade vi vårt klubbmästerskap och SM-uttagning under brunstuppehållet, men eftersom vi inte har något uppehåll längre är det augusti som gäller. Vi flyttar runt tävlingen i olika provområden och det har pågått sedan 90-talet. För NÄK (Norrbottens Älghundklubb) handlar det till största delen om medlemsvård och medlemmarna uppskattar verkligen detta, berättar ordföranden Magnus Röjlind, som också tävlingsledare för höstens SM.

SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Eroy och Olof Gustavsson är uttagna till Älghund-SM 2023. Lillehussarna Kalle och Hjalmar är mycket nöjda. Foto: privat

Stortrivdes

En som stortrivdes på uttagningen var Olof Gustavsson som segrade med sin unga stjärna Sörlänska´s Eroy.

– Det gick väldigt bra, jag släppte honom 05.00 och strax efter 06.00 blev det ståndskall på upptagsplatsen. Sedan fortsatte provdagen bara bra, det var inte mycket att klaga på, jag gjorde två lyckade inkallningar och ytterligare en efter provet. Och stötningarna fick vi också till, när man får 90 poäng är det inte mycket som går fel, berättar Gustavsson, belåtet.

– Jag vill ge vägvisaren extra kredd han visade på en karta hur vi skulle gå och även om han inte kunde garantera så pekade han ut vart det kunde finnas älg, och det gjorde det. Ko och kalv hittade Eroy.

Sedan tidigare har Eroy en unghundsetta på 63,5 poäng, samt två ettor på 77 och 87 poäng.

Läs också: Blomskogens Qrut bäst i Bergslagen

Ledig hela september

– Det är en hund med mycket energi, ibland är han nästan outtröttlig. Han är också väldigt trygg i sig själv och en riktig familjehund, ute på dagarna och inne på kvällar och nätter. Våra grabbar tycker också mycket om honom.

– Lydnaden kan variera och han har också en förmåga att få älgarna att stå i upptaget. Exteriört har han fått excellent och röntgen visar A-höfter, så det hade varit roligt om det blivit någon parning på honom, säger Gustavsson.

Fram till SM:et kommer det nu att bli jakt för hela slanten på hemmamarkerna.

– Jag ska vara ledig hela september och jaga, men Eroy ska också få lite vila. Jag ser mycket fram emot SM:et på hemmaplan. Telefonerna har gått varma och många likasinnade älghundsägare har gratulerat, avslutar Olof Gustavsson, som har stora förhoppningar när Eroy går loss på SM-markerna.