Söker skyddsjakt på varg som hämmar löshundsjakt

Jägare i Alsters älgskötselområde i Värmland söker skyddsjakt på varg. Fem-sex hundar har dödats och i helgen som gick inträffade nya incidenter med jakthundar.

Alsters älgskötselområde söker skyddsjakt på varg för att de stör löshundsjakten. Foto: Gettyimges

Nya Wermlandstidningen, NWT skriver i sin pappersupplaga att en skyddsjaktsansökan har lämnats in. Jaktjournalen har talat med jägare i området som berättar att det varit problem med vargar av och till under tio års tid.

Fem-sex hundar ska ha dödats på cirka 20 000 hektar och det har medfört att allt fler jägare slutar släppa sina hundar.

Tax och jämte i fara

I helgen som gick inträffade nya incidenter. En tax räddades av sin ägare som var i närheten och sköt varningsskott och kunde avvärja fortsatt attack.

Vargen sprang därifrån och rakt i riktning mot en jämthund, som var lös för älgjakt 500 meter bort. Senare återvände jämthunden med ett djupt jack i pannan och man misstänker att den skadats av varg.

Nu har företrädare för Alsters älgskötselområde lämnat in en skyddsjaktsansökan till länsstyrelsen i Värmland. Skyddsjakt är nödvändigt för att kunna använda löshundar i bland annat älgförvaltningen, framhåller älgskötselområdet, skriver NWT.

Alsters älgskötselområde ligger strax nordost om Karlstad.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼