Söker skyddsjakt på varg som hämmar löshundsjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
12 månader sedan döda hundar
Alsters älgskötselområde söker skyddsjakt på varg för att de stör löshundsjakten. Foto: Gettyimges
Söker skyddsjakt på varg som hämmar löshundsjakt
Jägare i Alsters älgskötselområde i Värmland söker skyddsjakt på varg. Fem-sex hundar har dödats och i helgen som gick inträffade nya incidenter med jakthundar.
Nya Wermlandstidningen, NWT skriver i sin pappersupplaga att en skyddsjaktsansökan har lämnats in. Jaktjournalen har talat med jägare i området som berättar att det varit problem med vargar av och till under tio års tid. Fem-sex hundar ska ha dödats på cirka 20 000 hektar och det har medfört att allt fler jägare slutar släppa sina hundar.

Tax och jämte i fara

I helgen som gick inträffade nya incidenter. En tax räddades av sin ägare som var i närheten och sköt varningsskott och kunde avvärja fortsatt attack. Vargen sprang därifrån och rakt i riktning mot en jämthund, som var lös för älgjakt 500 meter bort. Senare återvände jämthunden med ett djupt jack i pannan och man misstänker att den skadats av varg. Nu har företrädare för Alsters älgskötselområde lämnat in en skyddsjaktsansökan till länsstyrelsen i Värmland. Skyddsjakt är nödvändigt för att kunna använda löshundar i bland annat älgförvaltningen, framhåller älgskötselområdet, skriver NWT. Alsters älgskötselområde ligger strax nordost om Karlstad.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!