Sköt attackerande varg på fem meters avstånd

En jägare tvingades i söndags skjuta en varg som försökte ta hans jakthund utanför Orsa. Vargen sköts på fem meters avstånd.

Händelsen inträffade cirka en mil norr om Orsa där en jägare gått ut med sin finnspets för att jaga fågel.

Jägaren hörde att hunden skällde och skrek till på 80 meters avstånd. Sedan kom den flyende med vargen efter sig.

– På cirka 20 meters avstånd klämde vargen ned hunden mot marken och då sköt jägaren varningsskott i luften. Hunden kom loss men vargen fortsatte jaga den. Då sköt mannen över hunden och träffade vargen på fem meters avstånd, berättar Hans-Olov Hansson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Ett hagelskott

Jägaren sköt med hagel och vargen dog på platsen utan att det behövdes något avfångningsskott. Hans-Olov Hansson kunde dock inte se var något dödande hagel kan ha tagit på vargen.

– Hade det varit en kärnträff på fem meter hade det varit ett stort hål. Men jag såg inte en bloddroppe på vargen, så det måste ha varit något randhagel som träffade. Hur skottet tog kommer obduktionen att visa, säger Hans-Olov Hansson.

Paragraf 28

Vargen var en ung tik och man vet inte om det var en revirvarg eller en kringströvande individ.

Hur tog jägaren det?
– Han var naturligtvis skärrad, men hunden klarade sig utan skador, säger Hans-Olov Hansson.

Det finns inga brottsmisstankar, utan jägaren har agerat i enlighet med paragraf 28 som ger honom rätt att försvara sin hund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser