Jaktnyheter

Skadad hundägare berättar: ”Monster” slogs med hundarna i hallen

En kvinna i Hillared uppger att hon på tisdagsmorgonen blev illa biten när ett hunddjur attackerade hennes två viltspårhundar alldeles utanför familjens villa. – Det var ett monster, säger kvinnan som slogs med hunddjuret både inne i huset och på tomten utanför ytterdörren.
– Jag har talat med kvinnan och hon låter sansad i sin berättelse, att hon inte kan avgöra vad det var för djur. Vi undersöker saken, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland. Händelsen ska ha utspelat sig i Hillared i Svenljunga kommun strax efter 08.30-tiden i tisdags. Kvinnan säger att hon hade gått en längre promenad med sina två viltspårhundar och anlände hem till familjens villa, som ligger längst ut mot skogen i ett villakvarter. – Det var någonting märkligt när vi kom hem. Båda hundarna var väldigt ”nosiga” och eftersom jag tävlat mycket i viltspår tänkte jag att det var något vilt som gått utanför huset. Men de reste ragg och redan då tänkte jag att det var något konstigt, berättar kvinnan för Jaktjournalen. Hon skulle nu bara gör sig i ordning inför sin arbetsdag och bytte om.

Slagsmål

Eftersom hundarna skulle vara hemma ensamma fram till lunch berättar kvinnan att hon öppnade dörren och släppte ut hundarna för en sista pinkning. Hon säger att hundarna var kopplade med 250 centimeter långa koppel och uppger att hon stod i hallen och sträckte sig efter telefonen eller nycklarna på byrån. – Hundarna sprang ut och plötsligt blev det världens slagsmål. Jag tänkte att det var mina hundar som slogs och drog in dem i hallen. Då visade det sig att de satt ihop med ett monster som bitit sig fast i hundarna, och hundarna hade bitit sig fast i den, berättar kvinnan. Hon berättar om hur det blev fullt tumult och hallbyrån välte. Kvinnan säger att hon tog sig ut genom dörren och drog med sig sina hundar och det främmande hunddjuret strax utanför ytterdörren och fyra trappsteg ned på tomten. Två dagar efter händelsen kan hon inte kan redogöra exakt för hur slagsmålet fortsatte. Hon förklarar det med att situationen var uppjagad och hävdar att hon efteråt förstått att hon sprayat både hårspray och så kallad självförsvarsspray mot det främmande djuret. Hon säger att hon slog, sparkade, grät, skrek och kastade en trädgårdsstol på det attackerande djuret.

Hundarna började slåss

– Jag fick in en plaststol mellan hundarna och djuret och började slå och sparka med skorna som har stålhätta. Då såg jag plötsligt svansen av djuret när det försvann upp i skogen. Jag blev sittande på marken och då började mina hundar slåss eftersom det var så stressade, berättar kvinnan. Hon uppger att hon fick tag i en annan trädgårdsstol som stod utanför växthuset och lyckades trycka ned den mellan hundarna och bryta slagsmålet. Både hon och hundarna var blodiga och kvinnan ställde sig i duschen och spolade av sina arbetskläder, säger hon. Sedan ringde hon sin chef och berättade skärrat att hon och hundarna attackerats av ett ”monster”, att hon var skadad och inte skulle komma till jobbet. Hon berättar också att hon ringde anhöriga och berättade gråtande att hon attackerats av ett jättestort djur, att hon var svårt biten och att hundarna också var skadade. – Jag satte ena hunden fram i bilen och den andra i baksätet, eftersom de fortfarande var väldigt skärrade. Sedan körde jag hem till mamma och fick hjälp av svärfar som körde mig till akuten, berättar kvinnan. Hon säger att hon ådrog sig ett 20-tal bett, framförallt i vänsterhanden, och att en del bett är ordentligt djupa. Hon berättar att läkarna gipsade armen eftersom man befarade att någonting kunde vara brutet, och att hon fick återvända hem vid 16.30-tiden. Kvinnan säger att armen svullnade upp så mycket under natten att sambon klippte bort gipset. När den här artikeln skrivs är hon tillbaka på sjukhuset där hon meddelar att hon får antibiotika intravenöst. Anhöriga ska ha talat med polisen och kvinnan säger att man inte lyckades få polisen att skriva en anmälan. Man har också varit i kontakt med kommunen och någon tjänsteman på länsstyrelsen. – Men vi har inte fått tag i rätt person och jag har inte orkat ringa mer när jag ligger på sjukhus, säger kvinnan.

”Hon var hysterisk”

Jaktjournalen har talat med kvinnans chef som beskriver sin underordnade som en skötsam, ambitiös och pålitlig person som har mycket god hand med hundar och är omtyckt på arbetsplatsen. – Hon var hysterisk och berättade att hon blivit attackerad och att hon inte kunde komma till jobbet, berättar chefen. Precis när händelsen inträffade trodde kvinnan att det var en enormt stor hund som attackerade hennes hundar. Efter hand har tanken uppstått, att det kan ha varit en varg. Jaktjournalen når Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen. Hon har då hört talas om händelsen men inte fått in någon anmälan. Senare får Grönberg tag i kvinnan. – Hon låter sansad i sin berättelse, att hon inte kan avgöra vad det är för djur. Vi ska undersöka saken. Vi har fått in bilder på varg som besökt vildsvinsåtlar i området och just det här stället är en känd passage för vargar som är på vandring. Vi ska undersöka saken och försöka få fram vad det är för djur som attackerade hundarna och kvinnan, säger Nelly Grönberg.

Spåren bortstädade

När kvinnan kom hem första gången från sjukhuset orkade inte gå in i huset och se allt blod i hallen, uppger hon. – Jag satt i bilen i två timmar och min man skurade rent allting, säger kvinnan. Hundarna är också duschade och mycket av spåren är alltså bortstädade. Men skadorna som kvinnan fått kan visa vad det är för djur som varit framme, enligt Bert Eriksson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna. – Avståndet mellan hörntänderna på en ungvarg är ungefär runt 40 millimeter. Det tittar vi på vid besiktningar, säger Bert Eriksson. Kvinnan är skakad av händelsen. – Såren kommer att läka och vi kommer att klara oss, både hundarna och jag. Men hur fan ska jag våga gå ut med mina hundar igen, säger kvinnan. Hon lade ut uppgifter och bilder om händelsen på Facebook och fick massor med kommentarer och telefonsamtal från människor som hånade henne för berättelsen, berättar hon. – Det är ett djävligt märkligt fenomen, att människor kan med att skriva precis vad som helst, säger kvinnan.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21