Jaktnyheter

Senaste vargnytt: Misstänkt attack mot gråhund i Tanum

Vargjakten rullar vidare i revir där det fortfarande finns tilldelning kvar och jakten inte är stoppad. Arkivbild: Gettyimages

Här har vi samlat de senaste vargnyheterna, bland annat att en gråhund skadades på torsdagen och att det finns misstankar om vargattack. Dessutom rapporterar vi läget i licensjakten.

"}}

– Jägaren var på älgjakt i närheten av Östad i Tanums kommun. Han tyckte att hunden uppträdde märkligt och åkte dit för att hämta den. När han klev ur bilen och mötte hunden var den väldigt dämpad och ville inte komma fram till ägaren, berättar Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

På den första veterinärstationen tittade hon som hastigast på skador som hunden hade fram i huvudet.

– Jag tyckte att de skadorna var av en annan karaktär än de lodjur brukar orsaka. Hunden fördes vidare till en annan veterinärklinik och jag ska besikta den igen när den är rakad, så att det går att se om den har andra skador, säger Nelly Grönberg.

Hon kan i nuläget inte utesluta att det rör sig om ett vargangrepp och därför har länsstyrelsen skickat ut ett varningsmeddelande till djurägare och jägare i området.

Slutfört eftersök

Den varg som påsköts i reviret Skrottmyren i Gävleborgs län i onsdags, kunde avlivas vid 11.30-tiden på torsdagen.

– Man släppte hundar och det blev drev som kom ut fram en passkytt. Det var en hanvarg på 45 kilo. Men vi tror inte att det är alfahanen i reviret – för vi har hittat revirmarkeringar efter en annan varg, säger länsstyrelsens besiktningsman, John Halvarsson.

Därmed är fyra vargar skjutna i reviret. På fredagsmorgonen hade jägarna i Skrottmyren ytterligare en varg inringad.

Jakten i Skrottmyren inhiberades först av Förvaltningsrätten. Sedan meddelade rätten att jakten var okej och kunde fortsätta.

I det andra reviret där det är jakt i Gävleborg och Dalarna, Gullsjön, har tre vargar skjutits och jakten är tillfälligt avlyst. Länsstyrelsens personal jobbar med att säkerställa att inga vargar från omkringliggande revir gått in i jaktområdet.

Utökad jakt stoppad

I reviren Snösjön och Haraldssjön har samtliga tolv vargar fällts. Länsstyrelserna i Örebro, Dalarna och Västmanland utfärdade jakt på ytterligare två vargar men den jakten inhiberades av Förvaltningsrätten.

– Vi fick besked från rätten att rättsprocessen skulle ta så lång tid, att vi bedömer att jakten inte kommer att hinna genomföras på de två vargarna, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

Sörmlandsvarg fälld i Dalarna

En varg född i Ärlareviret i Sörmland har skjutits i licensjakten i Snösjön, Dalarna.

– Det var en hane på 37,2 kilo som fälldes den 3 januari sydväst om Söderbärke i Smedjebackens kommun, berättar Emma Kvastegård, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro län.

Hanvargen konstaterades första gången i Strängsnäs kommun i december 2019. Han har vandrat runt och bland annat registrerats via DNA söder om Södertälje i januari 2021. Han har också lämnat DNA efter sig i trakterna av Kilsmo mellan Örebro län och Sörmland och dödat 16 får på Björkön i Örebro län i november.

Men nu tog hans vandring alltså slut i Snösjön i Dalarna.

Läget i Värmland

I Immenreviret, som delas mellan Värmland och Örebro län, har tre av sex vargar fällts. I Römskog, som delas mellan Värmland och Norge, har två av tre vargar i tilldelningen skjutits. Jägareförbundet har begärt att kvoten i Värmland ökas till sex vargar i Römskog.

Samtidigt väntas besked från Oslo tingsrätt om hur det blir med jakten på den norska sidan, som stoppats efter överklaganden.