Nu kommer det att bli hårdare jakttryck på rovdjuren i renskötselområdet. Det hoppas och tror Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.
På tisdagen skickade Länsstyrelsen Västerbotten ut ett
pressmeddelande med rubriken ”Vår vision: Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Ett handslag för fortsatt samverkan om förvaltningsverktyget”.
Det handlar om hur rovdjurens skador på renhjordarna ska vara max tio procent, som Riksdagen bestämt. I dag finns det samebyar som har 50 procentiga skador.
Det är de fem nordligaste länen i Sverige, Naturvårdsverket och Sametinget som ska samverka för att pressa tillbaka rovdjursskadorna.
Klarspråk
Det skrivs ingenting i pressmeddelandet om hur det ska gå till, men styrelseordföranden i Sametinget, Per-Olof Nutti, talar klarspråk.
– Det finns inget annat sätt än att hålla antalet rovdjur nere, säger Nutti till Jaktjournalen.
Han efterlyser hårdare generell jakt men också generösare skyddsjaktsregler när rovdjur börjar äta på samebyarnas renar.
– Det andra är att vi fram bra metoder att ta reda på hur mycket rovdjur det finns. Klimatförändringen har gjort att det är mycket svårt att spåra dem i dag. Man måste försöka med åtelkameror och DNA-analyser av spillning, säger Per-Olof Nutti.
Hur mycket skulle rovdjursstammarna i renskötselområdet behöva sänkas för att rovdjursskadorna på renhjordarna ska begränsas till tio procent?
– Det är väldigt svårt att säga. Min bedömning är att man måste utgå från de olika samebyarna och vilka problem de har, svarar Per-Olof Nutti.
Mat åt rovdjuren
Han berättar att vissa samebyar överhuvudtaget inte får något kött över till försäljning. Man försöker bara hålla liv i avelsdjuren.
– Och så förser man staten med mat åt rovdjuren, konstaterar Nutti.
Kommer den här överenskommelsen att leda till något reellt, eller är det ännu en skrivbordsprodukt som det inte blir någonting av?
– Jag känner faktiskt att det finns en ambition i den här gruppen och bland landshövdingarna att lösa problemet. Jag tror att vi kommer att få till någonting – annars skulle jag inte sitta med i gruppen. Men vi måste också få med Naturvårdsverket på banan. Det är väldigt, väldigt viktigt, säger Per-Olof Nutti.
Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21