Jaktnyheter

Så planerar jägare i Ulricehamn inför älgjakt med nio vargar

Älgjägare i Brängenreviret i gränstrakterna mellan Jönköpings län och Västra Götalands län lägger upp strategin för att klara hundarna från vargangrepp. Foto: Gettyimages

Inför älgjakten i södra Sverige finns nio vargar i nybildade Brängenreviret. Det oroar jägarna i området och de planerar nu för hur hundarna ska skyddas.

"}}

P4 Sjuhärad har ett nyhetsinslag där Marko Barkström, jägare i flera olika lag i trakterna av Ulricehamn. Han sitter passkytt under jakten och beskriver stämningen.

”Inte skoj”

– Så länge man ser dem på TV, så är det väl fint. Men har man dem på jaktmarken, så är det inte skoj. Stämningen har förändrats, helt klart, man känner oro och det är liksom på med skyddsvästar, vargstål och alltihop. det känns otryggt att släppa hundar, säger Marko Barkström till P4 Sjuhärad.

Får man rapporter om varg är planen att någon passkytt stoppar jakthunden och kopplar den. Och Marko Barkström är beredd att använda sig av paragraf 28 för att freda hundar i hans jaktlag.

– Vi får hoppas att vi inte kommer dit. Jo, jag skulle rädda mina hundförares hundar, utan tvekan, säger Marko Barkström till lokalradion.

”Viktiga” vargar

Brängen-reviret ligger i gränstrakterna mellan Jönköpings län och Västra Götalands län. Det är två kullsyskon från Tiveden, reviret som staten skapade när två vargar med finskryskt blod transporterades från Norrbotten till Tiveden i Örebro län vårvintern 2013, som nu slagit sig ned i Brängen och fått sju valpar.

Eftersom vargarna är obesläktade med andra vargar i Sverige klassas reviret som extremt viktigt.