Annons
Så blir straffet för jägaren som sköt Osbyvargen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan dom
Vargen i Osby har kallats Snapphanen. Han fälldes den 16 augusti och nu har domen mot skytten kommit. Foto: Polisen
Så blir straffet för jägaren som sköt Osbyvargen
Nu har Hässleholms tingsrätt bestämt straffet för den jägare som i augusti av misstag sköt en varg i Osby. Rätten slår fast att brottet inte ska betraktas som grovt och mannen får behålla sitt vapen.
Den var den 16 augusti som den idag 38-årige jägaren satt på pass i ett torn i Osby kommun. Det var bockjaktspremiär men även tillåtet att skjuta vildsvin och räv. Det rasslade till i lövverket framför mannen och han var noga med att få in ett bra skott på djuret som kom. Han trodde han sköt på en räv, men när jaktkompisarna kom med eftersökshund visade det sig att det var en varghane på 46,6 kilo som fallit. Mannen åtalades för grovt jaktbrott och förhandlingarn har hållits i Hässleholms tingsrätt. Straffet blir villkorlig dom och 100 dagsböter a 250 kronor, sammanlagt 25 000 kronor.

Får behålla bössan

Tingsrätten finner att skytten agerat oaktsamt, men tycker inte att brottet ska betecknas som grovt utan dömer mannen för jaktbrott av normalgraden. Rätten framhåller att straffvärdet normalt är tre månaders fängelse. I domen konstateras dock att mannen är tidigare ostraffad och att det inte finns anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt allvarlig brottslighet. 38-åringen får också behålla vapnet som han sköt vargen med. Åklagarens begäran om att bössan ska förverkas avvisas av rätten. ”Enligt tingsrätten har det inte framkommit något i målet som talar för att ett förverkande är nödvändigt för att förebygga fortsatt brottslighet”, skriver Hässleholms tingsrätt.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!