Jaktnyheter

Rovdjursföreningen spår långt över 1.000 vargar

Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, uppger att EU-kommissionen aldrig kommer att vargen blir förvaltningsbar. Foto: Gettyimages

Sverige kommer troligen att ha långt mer än 1.000 vargar. Det spår ordföranden i Svenska Rovdjursföreningen, Magnus Orrebrant.

"}}

Det är i debattartiklar i Aftonbladet, både på webben och i pappersupplagan, som Orrebrant svarar Jägareförbundets ordförande, Peter Eriksson, och kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson och moderaten John Widegren.

Eriksson efterlyser vargjakt oavsett vad EU säger och Ottosson och Widegren har lovat mer en halvering av vargstammen om de kommer i regeringsställning.

Magnus Orrebrant spår att EU kommer att ge Sverige kraftiga böter om vargstammen minskas.

”Riktmärke”

”Många länder i EU har nivåer på långt över 1000 vargar, vilket troligen också blir ett riktmärke för Sverige”, skriver Orrebrant.

Han påpekar att riksdagsbeslutet 2013 om det så kallade referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för vargen i Sverige, 170 till 270 vargar, är en lägstanivå.

”Naturvårdsverket fick sedan utifrån forskares bedömning, uppdraget att besluta om antalet. Antalet vargar fastställdes till minst 300 vargar, förutsatt att stammen förstärks genom invandring vart femte år, vilket inte sker i dag”, skriver Magnus Orrebrant.

Han hävdar att EU-kommissionen är tydlig med att den inte kommer att göra vargen förvaltningsbar.