Jaktnyheter

Rasmus och hans hundar avlivade björn som skjutits av misstag

Rasmus Boström och hans erfarna björnhundar redde ut en felskjutning av en björn i norra Hälsingland idag. Foto: Privat
Rasmus Boström och hans hundar var på rävjakt. Det slutade med att de fick hjälpa till med ett fall där en älgjägare misstagit sig och skjutit på en björn.
Händelsen inträffade i norra Hälsingland på torsdagen. Rasmus Boström var hos en kompis i norra Gävleborg och hjälpte till med styckning och jagade räv. Då blev de uppringda om en skadskjuten björn tre mil bort. – En jägare trodde att han skjutit på en älvkalv. Men sedan såg han att det var en björn, berättar Rasmus. Han får dit med sina hundar – plotten Bull och finnstövaren Boss.

Letade blod

– Från början var det inte säkert om det ens var träff. Men det var det tyvärr. Jag bandade först med Bull för att se om jag hittade blod. Det gjorde jag och då släppte jag hunden i spåret. Efter 600 meter blev det ståndskall, berättar Rasmus. Då släppte han på sin andra hund. – Det där är ett sätt att se hur fräsch björnen är. Är den pigg, så går det ofta loss från ståndet när man sätter dit en hund till. Men i det här fallet flyttade det sig bara 20-30-40 meter, säger Rasmus.

Polisärende

Han smög sig in på ståndet och kunde fälla den skadade björnen. Det första skottet från älgjägaren hade tagit långt bak och björnen var delvis bukskjuten. Det visade sig vara en björnhane som Rasmus uppskattar vägde ungefär 100 kilo. Länsstyrelsen och polisen är inkopplade i ärendet och polisen har hämtat björnen. Grattis till en bra insats! – Tack, tack, svarar Rasmus Boström.
Mikael Moilanen moilanen86@gmail.com 070 – 744 18 21

Plotten Bull och finnstövaren Boss ställde den skadskjutna björnen. Foto: Privat