Jaktnyheter

Rädsla för smitta – jägare vill ha stopp för norska hundar

Jägare efterlyser att norska hundar stoppas att resa in i Sverige, på grund de dödsfall som drabbat minst 27 norska hundar. Jordbruksverket inför dock inget inreseförbud. Arkivbild: Gettyimages
De mystiska dödsfallen hos hundar i Norge gör att svenska jägare vill ha inreseförbud för hundar från vårt västra grannland.
Sveriges Radio rapporterar att minst 27 hundar dött i samma symtom – blodiga diarréer och kraftigt försämrat allmäntillstånd. Man vet inte vad dödsfallen beror på och i nuläget får norska hundar inte delta i svenska tävlingar, prov och utställningar. Men det är fritt fram för norrmän att ta med sina hundar när utländska jägare från och med 16 september kan lösa jaktkort och delta i den svenska ripjakten.

Orolig

En som är orolig är Laila Orgla Janzon från Härjedalen. Hon jagar med fågelhund. – Man är ju orolig för att de har med sig smittan, även om de självklart inte reser in med smittade hundar. Men den kanske finns latent och så träffar de andra hundar och så förs det över innan vi vet vad det är för något, säger Laila Orgla Janzon till Sveriges Radio. Cirka 250 norska hundar beräknas delta dagligen i den svenska ripjakten, enligt Svenska Jägareförbundet.

Efterlyser stopp

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförundet Mitt Norrland, efterlyser ett inreseförbud för norska hundar. – Vi tycker att har man inte fått svar på vad som har utlöst det här till den 16 september när det kommer ett stort antal norska jägare med sina hundar, då tycker vi att man ska ha ett stopp, säger Gun Fahlander till Sveriges Radio. Men det är inte aktuellt, meddelar man på Jordbruksverket. – Jag kan förstå att man är orolig, men det finns i dagläget ingen anledning att vara det. Det finns ingenting som tyder på att det här är någonting som smittar från hund till hund, Lotta Gunnarsson, som är veterinär på Jordbruksverket och har ansvar för hundfrågor, till Sveriges Radio.