Jaktnyheter

Polis avlivade älg med 20 skott från tjänstevapnet

Polismannen filmades när han använde 20 skott för att avliva en älg med sitt tjänstevapen. Arkivbild: Gettyimages, montage
En polis Uppsala ska ha tvingats skjuta 20 skott med sitt tjänstevapen för att få död på en trafikskadad älg. Jägareförbundets Henrik Falk är kritisk till polisinsatsen.
Upsala Nya Tidning, UNT, berättar i sin pappersupplaga och bakom betalvägg att viltolyckan inträffade på väg 282 nära Vedyxa i måndags och att eftersöksjägare aldrig kallades till platsen. Någon filmade avlivningen, som polisen utförde med sitt tjänstevapen. Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på Region mitt inom Svenska Jägareförbundet, har sett videon som UNT kommit över och anser att polisen misslyckas i sitt försök att snabbt befria älgen från sitt lidande.. – Uppåt 20 skott avfyrade tyder på att poliserna saknar erfarenhet och kompetens. Det ska räcka med ett skott. En kula orsakar en rejäl sårskada och sitter den rätt placerad ska det leda till en snabb död även med en pistol, säger Henrik Falk till UNT. Han menar att poliser saknar utbildning i att avliva djur på rätt sätt, och att fallet i Uppsala i måndags inte är en engångsföreteelse. – Vi har skickat ett meddelande till polisen om detta. Jag hade gått närmare, ett skott ska räcka, säger Henrik Falk till UNT.