Jaktnyheter

Plott drev fram den – faluvargen snabbt skjuten

Redan efter ett par timmar kunde den närgångna vargen i Falun skjutas. Bild: Gettyimages och Eniro, montage

Det gick snabbt att fälla den närgångna vargen i Falun. Redan ett par timmar efter beslutet om skyddsjakt kunde den skjutas.

"}}

Jaktjournalen berättade runt lunchtid på onsdagen att en närgången varg varit synlig i friluftsområdet Lugnet i Falun den senaste tiden.

Det fanns ingen anledning för människor att känna rädsla för vargen, sa chefen för viltenheten Caroline Dickson, strax innan hon gick in i ett möte där man tog beslut att vargen skulle skjutas.

Nu skriver länsstyrelsen Dalarna på sin webbsida att vargen fälldes vid 15.30-tiden. Jägarna hittade den på det mllitära skjutfält som finns alldeles intill Lugnet.

– Det var goda spårförhållanden, därför kunde jägarna snabbt lokalisera vargen, säger Caroline Dickson på myndighetens webbsida.

En person med insyn i ärendet berättar att jägarna var i området under dagen och kunde lokalisera spår.

30 minuter drev

– Vargen ringades in och stöttes upp ur daglega. Sedan släpptes det en plotthund. Efter 30 minuters drev kom vargen ut framför en passkytt, Han sköt och vargen blev kvar på skottplatsen, berättar en person för Jaktjournalen.

Man fick bara använda kulvapen i kuljakten klass 1, som är kravet vid vargjakt.

Vargen visade sig vara en ung hane som vägde 32,6 kilo.

– Den såg ut att vara i bra kondition.

Det fanns ett tiotal rapporter från allmänheten om vargens närgångenhet. Bland annat ska en skidåkare ha fått vargen efter sig på en sträcka av 500 meter.

Det blev bråttom med skyddsjakten för länsstyrelsens personal. Till helgen arrangeras Svenska Skidspelen i området och då väntas det komma 20.000 besökare eller mer.

Det visade sig vara en välmående hane på 32,6 kilo som satt i system att jaga nära människor. Foto: Länsstyrelsen