Överklagar avslag på Tikka T3x TAC A1 | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan förvaltningsrätten
Över 40 licenser har beviljats på Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat
Överklagar avslag på Tikka T3x TAC A1
Umeå (JJ) Tobias Lindgren ska i morgon möta Polismyndigheten i Förvaltningsrätten. Han har överklagat avslaget av licensansökan på en Tikka T3x TAC A1. Med sig har han en rad utlåtanden som diskvalificerar polisens argument.
– Jag känner mig inte helt trygg ändå i och för sig. Man vet aldrig, säger Tobias Lindgren. Det var i augusti i fjol han köpte vapnet en Tikka T3x TAC A1 i Umeå. – Jag hade funderat ett tag och läst recensioner. Alternativet hade varit att köpa en vanlig annan Tikka och sedan kompletterat upp med anpassad kolv, men detta var billigare och det kändes också vettigt eftersom jag nu kunde få Tikkas garanti på hela paketet, säger han.

Handläggarna reagerade

Problemen började när handläggaren ringde och frågade vilken modell det var av T3x. När Tobias berättade att det var TAC A1 sa handläggare att Polisen inte beviljade licenser på sådana. – Jag tyckte det var konstigt. Bara sju dagar innan jag fick avslag beviljades en licens på en av samma rättsenhet.

Seriösa utlåtanden

Tobias Lindgren tycker polisen inte har några rationella argument för avslaget och de argument de framför, kan både tillverkare och andra experter bemöta. – Polisen hänger upp sig på pistolgreppet, vikbara kolvar och att vapnet har militärt ursprung. Men Sako skriver i sitt yttrande att vapnet är framställt till jakt och civilt bruk. Pistolgreppets vinkel skiljer sig inte från konventionella moderna kolvars. Totalt sex personer från militär, polis och skytteverksamhet har skrivit utlåtanden kring vapnets användning och förtjänster.

Det krävdes att två skruvar lossades för att vapenhandlaren skulle kunna byta från orginalkolv till GRS Berserk. Notera också vinkeln på pistolgreppet. Foto: Privat.

Dyr process

För Tobias har vapnet som han än så länge inte ens hämtat ut blivit en dyr affär. Han betalade det kontant rätt över disk och nu har han också betalat för att få professionell hjälp att driva ärendet. – Geväret kostade 25 000 kronor och advokaten har hittills kostat 35 000 kronor. Men jag tycker det är principiellt viktig fråga och många frivilliga har skickat donationer till mig via swish för att hjälpa till och täcka advokatkostnaderna.

Nyligen prövat

I maj prövades en överklagan om exakt samma gevärstyp av förvaltningsrätten i Göteborg. Där gick rätten på polisens linje. – Personen som överklagade drev ärendet själv och hade inte den uppbackningen av experter som jag har, så jag kanske trots allt har en chans. Oavsett får den här typen av agerande från polisen nu publicitet och förhoppningsvis kan vi skapa opinion så polisen i stället för att utgå från en praxis handlar i enlighet med lagen, säger Tobias.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!