En vuxen varg har fällts i reviret som fått namnet viken i Västra Götaland. Arkivfoto: Gettyimages

Vuxen varghane fälld med stöd av paragraf 28 i Västra Götaland

En vuxen varghane har fällts i Västra Götalands län.- Vår bedömning är att vargen skjutits i enlighet med paragraf 28, säger Anita Bergstedt på länsstyrelsen.

"}}

Vargen sköts i söndags kväll. Informationen från Anita Bergstedt, chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland, är knapphändig.

Hon vet att det är en vuxen varg som fällts och att området ligger inom det nybildade reviret Viken, som ligger nära Skövde och Tibro.

– Jag vet inte de exakta omständigheterna kring händelsen. Men vår personal har bedömt att vi inte lämnar ärendet vidare till polisen, säger Anita Bergstedt.

Enligt obekräftade uppgifter till Jaktjournalen har den vuxne varghanen skjutits i anslutning till en kohage.

– Det är vår handläggare Nelly Grönberg som har detaljtuppgifterna, men jag vill minnas att det var en kohage, säger Anita Bergstedt.

Alfahannen?

Det ska ha varit en lokal jägare ute på jakt som såg att tre vargar som närmade sig kohagen. Han bedömdes situationen så allvarlig att han sköt verkanseld mot varghanen.

Länsstyrelsens personal i Västra Götaland informerar normalt befolkningen om rovdjurshändelser, via SMS. Men så har inte skett i det här fallet.

– Vi går ut med information när det varit angrepp, då djur skadats eller dödats och det finns risk för fler angrepp. Det är för att människor ska kunna skydda sina djur. I det här fallet bedömde vi inte att det behövdes, säger Anita Bergstedt.

Är det inte viktigt att människor i området får information om en sådan händelse?
– Här fanns inget slaget byte som de kunde återvända till. Vargarna kan ha passerat många gånger utan att någonting hänt, svarar Anita Bergstedt.

Jaktjournalen har sökt länsstyrelsens handläggare Nelly Grönberg men inte lyckats nå henne.

Vikenreviret bekräftades i år av länsstyrelsen. Därför är det inte osannolikt att det är alfahannen som skjutits.

Jaktförordningens paragraf 28 ger människor rätt att försvara tamdjur mot rovdjursangrepp.