Den senaste händelsen med en närgången varg utanför Bollnäs inträffade på lördagskvällen i Söräng. Karta: Eniro

Uppdaterad: Tvingades kasta sten och fly springande från varg

Det var en stövarjägare som hade ett otäckt möte med en närgången varg i Bollnäs i fredags.- Jag skrek allt vad jag orkade och kastade sten. Till slut sprang jag hemåt så mycket jag kunde, säger mannen till Jaktjournalen.

"}}

Det var i lördags eftermiddag som händelsen inträffade i Söräng väster om Bollnäs i Gävleborgs län. Det har rört sig en närgången varg med märkligt beteende i Söräng och omkringliggande byar en längre tid.

Den har bland annat tuggat sönder vägkäppar, blomkrukor i plast och plastlock till avfallsanläggningar. Länsstyrelsen har avslagit flera ansökningar om skyddsjakt.

Vid 17.30-tiden i lördags gick stövarjägaren från Söräng ut för att gå en rastningsrunda med hamiltonstövaren.

– Jag hörde att det brakade i skogen och trodde först att det var älg. Men då kom det upp en varg på åkerkanten cirka 100 meter ifrån mig. Jag tog upp mobilen för att filma och kunna visa att varg rör sig alldeles inne i byn, berättar mannen för Jaktjournalen.

Men han hann inte filma hela händelseförloppet för vargen kom närmare och hade fullt fokus på hunden och hundföraren.

Flydde springande

– Den kom in på 25 meters avstånd och då skrek jag allt vad jag orkade åt den. Jag kastade en sten, som missade och som vargen först jagade efter på åkern. Sedan kom den emot mig och hunden igen. Min hund gjorde utfall mot den och drog omkull mig, berättar mannen.

Vargen gjorde en cirkelrörelse och försökte komma in till mannen och hunden från sidan.

– Då sprang jag allt vad jag kunde de 400 meter jag hade hem. Vargen sprang efter och stannade inte förrän vid grannens vedbod. Sedan gick den vidare till nästa granne, som hade haft sina barn ute i trädgården alldeles nyligen. Den spårade runt där femåringen och sjuåringen varit, berättar mannen.

Därefter ska den ha begett sig till en hästhage i byn.

– Den skrämde hästarna så att den ena skadade sig i ett ben och den andra var alldeles svettig av stress, säger mannen.

Länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, har varit inkopplad på ärendet med den närgångna vargen i området. Man tror att det är en tik född i Björnåsreviret.

Sone Persson bedömer mannens berättelse som trovärdig.

Dialogmöte

– Det är ytterst ovanligt att rovdjur gör så här. Det påvisar ett oönskat beteende från rovdjur. De ska vara i skogen, och känna en viss skygghet. Men den här tiken har på något sätt accepterat att hon är i närheten av oss, säger Sone Persson till Ljusnan.

På sociala medier har vargvänner ryckt ut till försvar för vargens beteende.

– De skriver att den säkert bara ville leka. Jag har haft hundar i hela mitt liv och vet när de vill leka eller inte, säger mannen.

Länsstyrelsens plan är nu att ha ett dialogmöte med byborna i Söräng, den 28 mars i bygdegården.