Skyddsjakten inleddes vid niotiden och runt tolvtiden fälldes en hanvarg i Svalöv.

Uppdaterad: Plott i band ledde till skott – varg skjuten i Skåne

En varg sköts på onsdagen i Skåne. Den fälldes i skyddsjakt efter ännu ett angrepp mot en fårbesättning. – Fårägarna såg en varg som bar iväg med ett lamm, berättar Tom Espgård, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

En så kallat genetiskt viktig varg är genom DNA knuten till 18 attacker mot tamdjur i södra Sverige. Flera skyddskjakter har stoppats av domstolar efter överklaganden från värnarorganisationer.

Den senaste skyddsjakten fick dock klartecken av förvaltningsrätten i Luleå.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen såg fårägare att en varg befann sig inne i fårhagen vid en gård i Svalövs kommun. Vargen bar i väg med ett lamm. Länsstyrelsens tjänstemän ringde in skyddsjaktsorganisationen.

Ställde ut passkyttar

– Vi var på plats inom en timme och stressade inte, eftersom vi antog att vargen var kvar i området. Vi ställde ut passkyttar och vid 09-tiden började vi spåra efter med en plotthund, berättar Tom Espgård.

Man hittade vargens daglega och följde honom i spåren 1,3 kilometer innan han kom inom skotthåll för en av jägarna.

– Passkytten stod i kanten på en vall och vargen kom travande på 70 meters avstånd. Han sköt ett skott – och för säkerhets skulle ett avfångningsskott. Det gick lugnt och bra, säger Tom Espgård.

Hundekipaget låg ett par hundra meter efter vargen när skotten avlossades.

Valpar?

Länsstyrelsens personal kan konstatera att det är en hanvarg som fällts. Det kan vara den norskfödda och genetiskt ”viktiga” Settenvargen, även om DNA-prov måste visa att det verkligen är så.

Vid en attack den 23 mars filmades två vargar vid en fårhage i Svalöv där ett får hittades ihjälbiten. Det har fått både länsstyrelsens personal och forskare att dra slutsatsen, att den ”viktiga” vargen slagit sig ihop med en tik. Om han övertagit platsen som ledarhane i Söderåsen, eller om han slagit sig ihop med en annan hona, vet man inte i nuläget.

Just vid den här tiden på året föder vargtikar sina ungar. Födslarna pågår från slutet av april till några veckor in i maj. Länsstyrelsens tjänstemän i Skåne är på det klara med att tiken som den ”viktiga” vargen filmades tillsammans med, nu kan ha fött valpar eller är i slutet av sin dräktighet.

– Så kan det vara, säger Tom Espgård.