Moderatledaren Ulf Kristersson säger att det är staten som ska förvalta jakten och fisket på statens marker. Foto: Riksdagen och Per Jonson, montage

Staten ska förvalta jakten i fjällen, anser M-ledaren

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, anser att det är staten som ska förvalta jakten och fisket i fjällen

"}}

Det var i Sameradions partiledarutfrågning som Ulf Kristersson på måndagen bland annat fick frågan om jakten och fisket på statens marker.

– När det ytterst är staten som äger någonting, och svenska folket som genom staten förvaltar det, då måste staten göra det åt hela svenska folket, säger Ulf Kristersson, i Sameradions nyheter.

Regeringen har gett Renmarkskommittén i uppdrag att utreda följderna av den så kallade Girjasdomen, där högsta domstolen kom fram till att det är Girjas sameby och inte staten som förvaltar jakten och ficket på statens marker i fjällen.

Betänkande i november

Renmarkskommittén tittar nu på vad detta kommer att innebära för resterande delen av renskötselområdet. Det finns en oro i jägarled för vad utredningen kommer fram till.

Det första bestänkandet från Renmarkskommittén väntas i november.

Moderatledaren Ulf Kristersson är dock klar över sin uppfattning.

– I grund och botten är det markägaren som har upplåtelserätt till jakt och fiske, säger Ulf Kristersson, enligt Sameradion.