Hundar överhettas lätt i den extrema värmen nu och behöver betydligt mer vätska än annars. Foto: Per Jonson

Sommarvärmen – potentiellt livsfarlig för våra jakthundar

Kungsbacka (JJ) Högsommarvärmen är här och till helgen blir det på många håll över trettio grader varmt.. För våra jakthundar innebär värmen en potentiell livsfara. Var mycket försiktiga med träningen.

Det är inte riktigt läge att låta jakthundarna dra bildäck när termometern närmar sig 30 gradersstrecket. Anna Pamuk, legitimerad veterinär och Jaktjournalens egen husveterinär uppmanar alla hundägare att vara extra uppmärksamma på sina hundar nu. – I den här värmen finns risk för överhettning och det är viktigt att hunden får i sig tillräckligt med vätska och dessutom får behålla den. Anna Pamuk berättar att en hund som grundbehov behöver dricka omkring 0,5 dl per kilo kroppsvikt och dygn. En het sommardag krävs det mångdubbla, men det är också viktigt att vätskan verkligen binds av kroppen. – Jag rekommenderar varmt att använda vätskeersättning. Det finns två vanliga för hundar – Rehydration och Sport X. De innehåller elektrolyter som gör att hunden inte bara kissar ut vattnet den dricker, säger hon.

Träna med förnuft

Vill man konditionsträna sin hund bör man vända på dygnet och göra det när det är som kallast, men även kvällstid är temperaturen hög och hunden orkar mindre än normalt. – En hund kan inte svettas som en människa och värmen transporteras endast ut genom nos och trampdynor. Blir hunden överhettad är det därför viktigt att kyla ner den – långsamt. Enligt Anna kan man använda en kall och fuktig handduk och linda om huvudet samt låta hunden stå eller ligga på ett kallt underlag. Det finns i dag speciella kyldynor med självkylande gel att köpa i djuraffärer. – Man får dock inte glömma att kyla ner den överhettade hunden långsamt – massera hunden i samband med att man kyler huvud och tassar. Vid en hastig nedkylning sluter sig porerna och värmen stängs inne – det kan bli ett livsfarligt tillstånd. När man tränar sin jakthund är det korta pass som gäller, vattenträning är att föredra.