Jägareförbundet Dalarna tar initiativ till en vetenskaplig studie av hur vargen påverkat löshundsjakten. På bilden en drevervalp som dödades i i Hällefors 2020. Foto: Privat

SJF Dalarna vill ha forskning på hur vargen drabbat löshundsjakten

Jaktjournalens rapportering om löshundsjakten som kraschat i Skinnskatteberg på grund av varg, bidrar till att Jägareförbundet i Dalarna nu agerar.- Vi vill ha ett forskningsprojekt som visar hur stor påverkan vargen haft på löshundsjakten, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

"}}

Jaktjournalen har i flera artiklar och ett filmat inslag med kommunalrådet i Skinnskatteberg i Västmanland berättat om löshundsjakten i kommunen.

Skinnskatteberg är drabbat av minst fyra vargrevir och löshundsjakten är så gott som utraderad.

Kontaktar Högskolan Dalarna

– Vi har tidigare diskuterat frågan om att det borde finnas forskning som visar vad vargarna inneburit för löshundsjakten. Jaktjournalens rapportering från Skinnskatteberg akualiserade frågan på vårt styrelsemöte igår, berättar Ulf Berg.

Han har nu fått styrelsens uppdrag att kontakta Högskolan Dalarna och kolla med rektor om det kan finnas ett intresse för att inleda en vetenskaplig studie i ämnet.

– Vi som jagar har alla en känsla av hur löshundsjakten minskar i vargområden. Det är viktigt att få det bekräftat vetenskapligt. Det leder fel när det lyfts fram att så få hundar dödas av varg – samtidigt som det beror på att allt färre hundar släpps, säger Ulf Berg.

Välkomnar forskning

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman vid Svenska Jägareförbundet, välkomnar en vetenskaplig studie.

– Jag gjorde själv en undersökning i mitt älgskötselområde i Värmland och den visade sig att vi hade haft en 80-procentig minskning av användning av löshundar, säger Gunnar Glöersen.

Han har själv slutat släppa på marken på grund av varg.

– Jag hade egentligen redan bestämt mig för att inte släppa hunden. Men sedan funderade jag på om jag var överdrivet orolig. Det slutade med att en tax blev attackerad 500 meter bort och vargarna sprang rakt emot min hund, som återvände med ett jack i pannan. Jag kan inte leda i bevis att min hund skadades av varg, men händelsen gjorde att jag inte längre släpper min hund på den marken, säger Gunnar Glöersen.

”Kulturarv”

Ulf Berg hoppas nu att det finns en högskola eller ett universitet som kan genomföra en studie tillsammans med Jägareförbundet

– Jakten är en kulturarv som påverkats väldigt mycket av vargarna. De vittnesmål ni har fört fram från Skinnskatteberg tycker vi oss hitta lite här och där. Det vore väldigt intressant att se det här svart på vitt, säger Ulf Berg.

Nedan länkar till Jaktjournalens rapportering om löshundsjakten i Skinnskatteberg.