Simon Andersson fällde en guldbock. Men sedan blev det dags för akuten.Foto: Simon Andersson

Simon sköt guldbock – hamnade på akuten

Somliga har bättre vänner än andra. I detta fall Simon Andersson som fick tips om en ståtlig bock på sina marker. Några timmar senare var bocken fälld, och det handlar med största sannolikhet om en guldbock. Men innan kvällen var över slant Simon med kniven och fick åka till akuten.- Det var som att guldbocken gav igen!Annons

Simon Andersson i Småland har jagat på egna marker i över 20 år och är näst intill ensam om att skjuta rådjur. På en del av marken har han aldrig jagat. Där håller istället en kompis till och jagar vildsvin på nätterna.

– Han sa till mig att han sett en bock med väldigt långa horn så jag körde dit. Fem minuter efter att jag gått ur bilen stod bocken där, säger Simon Andersson.

Simon Andersson. Foto: privat

Förvaltar stammen

Simon förvaltar sin rådjursstam och säger sig ha ganska bra koll på vilka individer som rör sig på hans marker. Men den här bocken hade gått honom förbi.

Klockan var 18.45 på måndagskvällen och bocken stod ute på en åker; ”kasst kulfång”.

­- Så kom det folk och promenerade på en liten byaväg i närheten med en hund, så då såg jag var jag kunde smita upp på en topp som är som en stor ås, och få kulfång genom att skjuta ner i backen, dessutom fanns det en stenmur bakom, berättar Simon.

Bocken hade smitit in i skogen men Simon väntade lugnt på sitt pass.

– Jag har skjutit en guldbock och tre silverbockar, och sedan är det faktiskt några brons. Jag skjuter inga små och inga som ligger på gränsen, jag låter dem gå tills de blir väldigt gamla. Det har visat sig att det är ett vinnande koncept, säger Simon.

På passet fick tid att slappna av. Synen av de stora hornen hade trots allt fått pulsen att gå upp. Efter cirka en och en halv timma kom bocken fram igen.

– Jag satt och tittade rätt länge innan jag sköt, det var väldigt spännande. Jag såg ju att den hade väldigt långa horn och långa taggar. Jag lät den komma på cirka 60 meter och den gick omkull direkt. Sen var lyckan total.

”Det är svårt att se på bilden hur stora hornen verkligen är.” Foto: Simon Andersson

”Ingen djurhud i såret”

Men Simons kväll var lång ifrån över. På plats i slakteriet skulle han sprätta upp nedersta benet, satte sig på huk och slant med kniven rakt in i låret.

– Jag kände inte så mycket, det är en vass kniv, en EKA Swingblade. Hade det varit en spetsigare kniv hade såret varit betydligt djupare. Nu blev det 2,5 centimeter djupt och det blödde väldigt mycket, säger Simon.

Väl på akuten blev väntetiden lång. Det hade varit många olyckor under den kvällen. Efter lite mer än fyra timmar fick han träffa en stressad läkare som hade svårt att förstå vad Simon egentligen hade gjort?

– Han trodde det satt djurhud i såret och jag fick flera gånger förklara att jag hade flått och att det kunde finnas bakterier från djurhuden, men han sa bara ”jag kan inte hitta någon djurhud”, han var nog stressad den stackaren, säger Simon.

Kniven hade tagit i muskeln och skadan var lindring men krävde några stygn. Nu får Simon inte anstränga muskeln på två veckor. Men mer bockjakt kommer det att bli.

Olyckan krävde några stygn.

Kanske 150 poäng

– Jag han ju bara vara ute knappt två timmar den där kvällen. Jag har en gammal returare med tjocka horn rätt upp som jag ska skjuta, den är inget att ha kvar. Men det får gärna vara bättre väder så att det är njutbart också. Sedan har jag en till bock med väldigt långa horn, men jag har inte sett den på tillräckligt nära håll för att kunna bedöma den mer exakt, säger Simon.

Han tror att bocken han sköt i måndags är den största i Jönköpings län och gissar att den kan komma upp i 150 poäng. Men det är jättesvårt att gissa, han kan ju tappa jättemycket när han torkar också, säger Simon.

2015 sköt Simon sin första guldbock. Den mättes in på 142.5 poäng.

Imponerande horn, vilka poäng de än kommer att sluta på. Foto: Simon Andersson

Hur går bockjacken för dig?
Dela med dig av din bockjakt!