2018 fick Johan Alkberg skjuta sitt livs första björn - en 281-kilos hane som blev den största som fälldes i den svenska licensjakten förra året. Foto: Torbjörn Pant

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

300 björnar får fällas under årets licensjakt på björn. Totalt ökade därmed tilldelningen något från förra årets 290 även om Västerbotten fick sänkt tilldelning. Och det är just i Västerbotten den största förändringen ägt rum. Länsstyrelsen har där beslutat att dela jaktstarten i två delar med elva björnar från 21 augusti och tio från älgpremiären den 2 september. Beslutet motiveras med att älgjägarna är aktiva i princip hela länet så att björnjakten får större geografisk spridning. Men länsstyrelsen skriver också att beslutet tagits för att öka ”den sociala kontrollen” över björnjakten, och för att den jaktliga resursen ska komma fler tillgodo.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera