Nytt vargrevir i Tinäset och observationer av ensamma vargar i Ångermansbo och Råsbo. Jägarna i gränstrakterna mellan Dalarna, Västmanland, Gävelborg och Uppsala län har hittills varit förskonade från vargrevir och fasar för utvecklingen. Bild: Eniro och Gettyimages

Nytt revir och nya vargobsar oroar jägare

Ett nytt vargrevir har konstaterats i trakterna av Tärnsjö. Samtidigt kommer rapporter om löpande vargtik bara några mil västerut och jägarnas SMS-kedjor går varma.

Området kring Tärnsjö har hittills sluppit revirmarkerande vargar. Nu har länsstyrelsen funnit tecken på att två vargar slagit sig ned i gränstrakterna mellan Uppsala län, Västmanland, Dalarna och Gävleborg, på den södra sidan om Dalälven. De är konstaterade i både Färnebofjärdens nationalpark och Tinäsets nationalpark och reviret går ännu så länge under namnet Tinäset. På länsstyrelserna i de berörda länen trodde tjänstemän först att det kunde vara den så kallat genetiskt viktiga vargtiken som levt ensam under ett par år sydväst om Harbo i Uppsala län, som träffat en partner. Hon är en avkomma till invandrade Tunturivargen i norra Dalarna. Men så är det inte. Tiken i Tinäset kommer från Björnås i Dalarna. Hanen kommer från Glamsen som delas mellan Uppsala och Gävleborg ute vid kusten.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu