Journalistik är för viktig för att kunna vara gratis. Intäkterna från er läsare är en förutsättning för att vi ska kunna göra vårt jobb.

Nu hamnar alla artiklar bakom betalvägg

Riktig journalistik är inte gratis. Det har den aldrig varit. Som fristående jakttidning utan kopplingar till några förbund är intäkterna från våra prenumeranter en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta granska makten.

Från och med idag kommer alla nyheter på Jaktjournalen.se att hamna bakom betalvägg. Ni är redan ett ganska stort gäng som betalar för Jaktjournalen PLUS, men förhoppningen är att ni ska bli ännu fler.

Därför låser vi

Svaret på frågan ”varför” är enkelt. Journalistik är inte gratis att producera och har aldrig varit. Var pengarna kommer ifrån ser olika ut. Sedan 1970 är Jaktjournalen tidningen för den aktive jägaren. Av jägare – för jägare. Jaktjournalens intäkter kommer från annonsörer och prenumeranter.

Andra har intäkter från fackförbund, medlemsorganisationer, statsbidrag eller som i fallet med Public Service – skattemedel.

Ingenting är gratis

Men gratis är det inte för någon. Inte heller för konsumenten. Vill man läsa en tidning får man lösa en prenumeration eller lösnummer. Eller låna grannens. På nätet var däremot journalistiken gratis för konsumenten under lång tid, men den pressade tidningsbranschen gör att det inte längre är möjligt. Branschen drabbas hårt kostnadsökningar för papper, el, distribution (post), lågkonjunktur och av tiden. Tiden? Japp. I mediabranschen slåss vi alla om just din uppmärksamhet, när du på din fritid ska välja om du ska spendera tiden på streamingtjänster, sport, podcast och olika nyhetsmedier (även där tar fler betalt eller höjer priserna).

Varje seriös publicist måste värna om samtliga intäktskällor. Inte ens landets största dagstidningar har råd att inte ta betalt.

Fristående

Jaktjournalen är inte en förbundstidning. Varje vecka tar över 100 000 personer del av vår journalistik på Jaktjournalen.se Det gör oss till Sveriges största fristående nyhetssajt inom jakt.

De journalistiska uppdragen är många; till exempel att informera och granska. Och journalisterna som gör jobbet ska givetvis ha betalt.

När samhällsdebatten kretsar kring desinformation och källkritik, växer intresset för och behovet av journalistik. Samtidigt är förutsättningarna för den fristående journalistiken de tuffaste någonsin.

Journalistik är för viktigt för att kunna vara gratis. Intäkterna från er läsare är en förutsättning för att vi ska kunna göra vårt jobb.

Vad tycker du förresten om polisens nya lagtolkning som gör att jägare utan jägarexamen (som inte var nödvändig för att få licens för jaktvapen före 1985), inte får köpa fler vapen? Det var en nyhet som avslöjades av oss.

Ny tolkning: Tusentals äldre jägare får inte köpa fler vapen

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på i EU-valet? På jaktjournalen.se kan du läsa vad de olika kandidaterna vill driva för jaktpolitik.
EU-valet 2024

Och undrar du hur det går i vargdebatten ska du absolut hänga med oss!
I papperstidningen får du dessutom en massa massa jaktglädje, reportage och tips som inte finns på sajten.

 Hur funkar det?

Har du råd och tycker den fristående jaktjournalistiken är viktig, är det toppen om du också kan tänka dig att betala för den. En månad kostar ungefär som ett 10-pack ägg i mataffären. Känner du dig inte övertygad om att du är beredd att betala för vårt innehåll, så bjuder vi nu på tre gratis månader! Passa på att läsa tidigare nummer digitalt i hängmattan i sommar.

Och för alla er som redan prenumererar på Jaktjournalen, så ingår webbartiklarna i priset. Det enda du behöver göra är att aktivera ditt inlogg.

Väl mött!

GRATIS LÄSNING I TRE MÅNADER