Grey wolf, Canis lupus, sneaking up behind a Brown bear, Ursus arctos, and the bear is slowly turning his head towards the Wolf, Kuhmo, Finland

Norska veterinärer vill kartlägga gifter i rovdjur

Norska veterinärinstitutet vill genomföra en stor studie av gifter och smittoämnen hos rovdjur. De vill undersöka alla rovdjur som fälls i jakt.

"}}

– Vi har avslöjat flera försök till förgiftning de senaste åren, och stora mörkertal kan därför inte uteslutas, säger Knut Madslien, ansvarig för avdelning för vilthälsa vid Veterinärinstitutet, till Dagsavisen.

Speciellt när det gäller varg vill Madslien ha mer systematiska undersökningar.

I undersökningen, som Veterinärinstitutet söker pengar till från Miljödirektoratet, vill man kontrollera gifthalterna hos alla skjutna vargar, björnar, lodjur och järvar. Andra arter som är aktuella i studien är mink, fjällräv, isbjörn, rödräv, grävling och utter.

Dagsavisen listar upptäckta förgiftningar hos vargar de senaste åren:

2019, död vargtik som påträffades i Åsnes-Finnskog och visade sig vara förgiftat av etylenglykol. 2016, hanvarg som avlivades i Enebakk i Viken och hade tre olika typer av råttgift i kroppen. 2015, vargtiken avlivad i Losby i Viken innehöll också tre typer av råttgift.

I samband med studien som Veterinärinstitutet vill genomföra avser man att titta även på förekomsten av tungmetaller och organiska miljögifter samt virus och parasiter som kan vara farliga för människor och husdjur.

Ledningen för Miljödirektoratet har ännu inte fattat beslut om det blir några pengar till studien.