Länsstyrelserna i södra Sverige och mellersta Sverige kommer inte överens om hur vargarna ska fördelas.

Mellansverige och Sydsverige kommer inte överens om vargarna

Länen i Mellansverige och Sydsverige fick i uppgift att fördela 300 vargar mellan sig. Nu står det klart att förhandlingarna slutat i oenighet. – Nu hänger allt på hur Naturvårdsverket agerar, säger Johan Sterte, landshövding i Västmanland och den som förhandlat för Mellansverige.

Det handlar om hur 300 vargar, som är miniminivån för den svenska vargstammen, ska fördelas mellan det mellersta och det sydliga förvaltningsområdet.

Mellersta förvaltningsområdet har företrätts av Västmanlands landshövding, Johan Stert, och det södra förvaltningsområdet av Skånes landshövding, Anneli Hulthén.

Utgångsbudet från mellersta Sverige har varit att länen där ska ha 215 vargar och Sydsverige 85. Men länsstyrelserna i södra landsändan vill inte ha mer än 60 vargar.

Det felar 25 vargar

Då felar det 25 vargar som ingen vill ta ansvar för.

Förhandlingarna förlängdes till den sista april. Men nu står det klart att de olika områdena inte kommer överens.

– Vi har skickat in vårt förslag på 215 vargar i Mellansverige. Och södra området har väl skickat in sitt bud på 60 vargar hos dem. Vi kom inte i mål med förhandlingarna. Nu ligger ansvaret på Naturvårdsverket som får hantera situationen, säger Johan Sterte.

När Jaktjournalen talade med Carl-Johan Lindström, chef för avdelningen för viltförvaltning vid Naturvårdsverket, tidigare i veckan, hade han inget svar på vad som händer om företrädarna olika landsdelarna inte kommer överens.

Naturvårdsverket har dock möjligheten att köra över antingen södra Sverige eller Mellansverige och besluta annorlunda än förslagen från de båda landsdelarna. Det kan bli fråga om att Sydsverige får fler vargar än man önskar, eller ett Mellansverige får fler vargar än man vill ha.

Eller också ändrar Naturvårdsverkets tjänstemän helt på sifforna och kör över båda områdena.

Öppnar för kortare period

Miniminivån sätts för fem år. Johan Sterte öppnar för att en kortare period skulle kunna beslutas.

– Det kan kanske vara en miniminivå på två år och sedan ser man över nivån igen. Det är ett förslag med tanke på utredningen om sänkt miniminivå som är på gång, säger Johan Sterte.

Det är den sittande regeringen som vill sänka miniminivån till mellan 170 och 270 vargar.