Varghanen i Norrsjöreviret är sövd från helikopter och märkt med GPS-halsband. Skyddsjägarna får inte ta del av positionerna. Bilden tagen av norska Miljödirektoratet då en annan varg sövdes.

Ingen hjälp från forskar-GPS till vargjägare

De två vuxna vargarna i Norrsjöreviret ligger bakom fem dödade jakthundar och ska avlivas i skyddsjakt. Hanen är GPS-märkt men jägarna får inte ta del av forskarnas uppgifter om exakt var vargen befinner sig.

"}}

– Vi har inget tillstånd från Etiska nämnden för djurförsök att dela med oss av uppgifterna för jakt, säger vargforskare Håkan Sand.

Efter fem attacker mot jakthundar har länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna gemensamt beslutat att det revirmarkerande vargarna i Norrsjöreviret får skjutas.

Fem hundattacker

I Örebro län och Hällefors kommun har tre hundar vargdödats i år. Den 11 januari blev en jämthund ihjälbiten under pågående älgjakt, den 20 februari dödades en drever, och den 15 november fick en jämthund ryggen avbiten och fick avlivas.

Hanen i reviret är GPS-märkt av vargforskarna och positionerna från hans pejl visar att han befann sig på platserna för attackerna.

Han knyts också till ytterligare två attacker. En stövare dödades 20 december 2017 och i anslutning till attacken hittades en spillning från varghanen i reviret. Den 15 september 2018 skadades en stövare och då visade GPS-positionen att Norrsjöhanen var på platsen.

Riskerar tillstånd

Det skulle gå snabbt att hitta hanen, om skyddsjägarna fick ta del av de GPS-positioner som forskarna får på hanvargen. Men forskarna kommer inte att lämna ut uppgifterna.

– Jag kan tycka att en skyddsjakt ska utföras så snabbt och effektivt som möjligt. Men i beslutet om GPS-märkningen finns inget tillstånd för att använda uppgifterna för jakt. Lämnar vi ändå ut positionerna, så riskerar vi våra möjligheter att få tillstånd för att GPS-märka vargar i framtiden, säger Håkan Sand.

Varför ansökte ni inte om att informationen från GPS-halsbandet på Norrsjöhanen även kan användas för skyddsjakt?
– Det tror jag inte Etiska nämnden skulle gå med på, svarar Håkan Sand.

Han hänvisar till att skyddsjägarna har tillgång till varghanens positioner via den så kallade Vargwebben. Men då visas bara att vargen befinner sig någonstans inom en ruta som är en gånger en mil stor.

Hade underlättat

Roger Nordström är aktiv inom älgskötselområdet och har utsetts till jaktledare.

– Naturligtvis hade det underlättat om vi fått ut positionerna. Men vill forskarna inte lämna ut uppgifterna får vi jobba utifrån de premisserna, säger Roger Nordström.

Formellt är skyddsjakten igång sedan tisdagen, men ännu har jägarna inte träffats och resonerat om det taktiska upplägget.

– Vi har möte i kväll och det blir nog beslut om att vi ska använda hundar. Avsaknaden av spårsnö gör det lite besvärligt, säger Roger Nordström.

Nedan länkar till några av artiklarna om jakthundar som Norrsjövargarna dödat.