Ett 280 000 hektar stort renbetesområde har nyligen skapats i ett avtal mellan samebyar och markägare i Jämtland. Men vargarna måste bort innan renarna kan vara där. Foto: Gettyimages

”Helt tondövt” – S-riksdagsman om Jämtlands vargrevir

Nu ställs frågan om Jämtlands vargrevir på sin spets. Vargarna i reviret Krokvattnet måste skjutas för att renarna ska få bete. – Naturvårdsverket har agerat helt tondövt, säger S-märkta riksdagsmannen Kalle Olsson om vargreviret i renskötselområdet.

Tossåsens sameby har nästan 1 200 renar som de nu håller instängda och utfodrar, då det inte går att flytta till de nya renbetesområdena som skapats i Jämtland. Vargreviret Krokvattnet ligger i området. Där kan finnas åtta vargar och det skulle bli katastrof för renskötseln om de fick härja fritt bland renarna. – Vi har sökt skyddsjakt och det är bråttom. Max en vecka till kan vi hålla renarna instängda – och det vet länsstyrelserna. Vi har sökt skyddsjakt både i Gävleborgs län och Jämtlands län, eftersom reviret går över länsgränsen, berättar Niklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera