En man i 60-årsåldern har blivit av med sina jaktvapen på grund av samröre med Red Devils MC, en supportergrupp till Hells Angels MC. Foto: Getty Images

Gängmedlem blev av med jaktvapen

En man i 60-årsåldern som är vice president i en supportergrupp till Hells Angels MC, har fått sina jaktvapen beslagtagna och nu blivit av med sitt tillstånd att inneha skjutvapen.

"}}

Mannen är bosatt i södra Sverige men har ett arbete där han reser över hela landet. När polisen sommaren 2019 slog till mot Red Devil MC Hallands lokaler i södra Kungsbacka, var mannen där och bar en väst som visade att han är vice president i klubben.

Red Devils MC är en officiell supportergrupp till Hells Angels MC, och styrs därmed av HA. Supportergrupperna nyttjas ofta för att utföra arbete åt HA, till exempel att driva in pengar eller förvara narkotika.

Enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA, uppfyller Hells Angels samtliga 11 av EU:s kriterier för organiserad brottslighet. Det är en organisation som utövar disciplin över sina medlemmar, och som har en strävan efter makt och vinning.

Det är det faktum att mannen rör sig i en omgivning och organisation med kopplingar till organiserad brottslighet, som gör att polismyndigheten beslutade att han är olämplig att inneha vapen. Polismyndigheten anser att det finns risk för att han utsätts för påtryckningar, hot och våld, som gör att han inte kan behålla kontrollen över sina vapen.

Överklagar

Det är bland annat två kulgevär, varav ett är ett minne och flera hagelgevär som omhändertogs under en husrannsakan i hans bostad i Kalmar län.
Mannen överklagade Polismyndighetens beslut till förvaltningsrätten. Han lyfter fram att han haft vapenlicens i 38 år utan anmärkningar och är ostraffad med undantag för ”enklare trafikbrott” för 12-13 år sedan.

Han uppger att han har kört motorcykel och arbetat heltid sedan 16-års ålder och lever ett skötsamt och hederligt liv.

Kulgevär, kaliber 9 (minne)

Balkal hagelgevär, kaliber 12

Balkal pipset, kaliber 12

Winchester kulgevär, kaliber .222 (5,7×43)

Pietro Beretta 55, kaliber 12

Husqvarna 20B, hagelgevär, kaliber 12

Förvaltningsrätten går dock på polisens linje och skriver att han rör sig i en omgivning där vapen inte bör förekomma. Trots att det i övrigt inte kunnat påvisa något som gör honom olämplig att inneha vapen, tar rätten hänsyn till vad som är känt om Hells Angels verksamhet.