Svenska Jägareförbundet håller årsstämma i helgen och älg, varg och föreningsfrihet är frågor som står högt på agendan. Arkivfoto: Per Jonson

Frågan om föreningsfriheten viktig på förbundets årsstämma

I helgen håller Svenska Jägareförbundet sin årsstämma. Fyra heta frågor dominerar – föreningsfriheten, älgförvaltningen och vargförvaltningen.

Lördag och söndag är det dags för Svenska Jägareförbundets årsstämma. I år hålls den på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Peter Eriksson, ordförande ser framemot att göra bokslut för ett verksamhetsår och kavla upp ärmarna inför ett nytt.

– Det är många jaktfrågor som ska diskuteras. Totalt har 32 motioner inkommit som vi ska avhandla, säger han.

Tre viktiga frågor

Men framför allt fyra ämnen särskiljer sig och hamnar definitivt i blickfånget på den här årsstämman.

– Det är vargen, älgen, fjälljakten och föreningsfriheten.

Peter Eriksson är nöjd med att vargfrågan verkligen tagit sig in i regeringskansliet och att alla partier utom två vill sänka vargstammen i landet.

– Jag vill mena att det är vårt arbete i förbundet som bidragit till att frågan nått hela vägen till politikerna i Stockholm.

Älgstammens utveckling och dess påverkan på jaktmöjligheter är en annan brinnande aktuell fråga.

– Vi genomförde en enkät kring älgjakten och intresset för den var enorm. Ingen annan undersökning vi gjort tidigare har engagerat lika många.

Fjälljakten och den utredning som Renmarkskommittén sitter med just nu ät också en fråga förbundet engagerar sig och som påverkar många av förbundets medlemmar.

Oförenliga intressen

Föreningsfriheten har blivit en het potatis när det nu visar sig att Erik Ågren kliver av sitt styrelseuppdrag. Han är till vardags statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Efter påtryckningar från jaktmotståndare har hans arbetsgivare meddelat att hans engagemang i Jägareförbundets styrelse inte är förenligt med hans arbete på myndigheten.

– Jag tycker detta är jättetråkigt. Vi måste verkligen stå upp för föreningsfriheten. Jag tycker SVA borde avvaktat innan de agerade. Att angripa föreningsfriheten är oroväckande trend i samhället i stort, säger Peter Eriksson.

– Det är inte en fråga för huvudstyrelsen utan en situation som länsföreningen och tjänstemännen i Gävleborg måste reda ut, säger Peter Eriksson.