Det var en vuxen varg, som kan ha dödats i revirstrid. Foto: SVA

Det var inte människa som dödade vargen som hittades i Västmanland

Det låg inget brott bakom den varg som på påskafton påträffades död i en strandkant i Västmanland. Biträdande statsveterinären Henrik Uhlhorn tror att det kan ha handlat om en revirstrid.

– Poliserna som kallades till platsen tyckte sig se skottskador. Men det fanns skottskador utan vargen har dött en naturlig död. Den kan ha drunknat, säger miljöåklagare Lars Magnusson. Det var på påskaftonen som en privatperson slog larm till polisen om en död varg som låg i strandkanten vid en sjö mellan Fagersta och Skinnskatteberg. Förundersökning om grovt jaktbrott inleddes. Men nu visar alltså SVA:s obduktion att vargen inte dödats av någon människa och därmed lägger Lars Magnusson ned förundersökningen.

Revirstrid?

På SVA var det biträdande statsveterinären, Henrik Uhlhorn, som genomförde obduktionen. – Förmodligen har den druknat. Den har skador på bakkroppen, som sannolik är bitskador. Något annat djur, som har lika stora tandavtryck som den döda vargen, har bitit den. Det kan vara en annan varg. Sedan är den krävd av vätska i lungorna, säger Henrik Uhlhorn. Han tänker sig att vargen varit i slagsmål med en annan varg, trillat över iskanten och drunknat. – Det är en möjlighet, att den varit i slagsmål med en annan varg. Den hade inte legat i vattnet speciellt länge, säger Henrik Uhlhorn. Det var en hanvarg som Henrik Uhlhorn bedömer var vuxen. – Den hade inte slitna tänder och därför tror jag att den var relativt ung.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21