Debattören ifrågasätter hur underbyggda påståendena om omfattande illegal vargjakt egentligen är. Foto: Gettyimages

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson skriver på Socialdemokraternas hemsida: ”Konflikterna kring jakten på rovdjur måste upphöra och ordning och reda skapas i förvaltningen av dessa. Starka krafter vill använda frågan om rovdjur för att dra isär Sverige.”

Det mesta bränslet har nog staten, dess myndigheter och forskare bidragit med själva genom att vara ”vårdslösa” med sanningen kring vargens överlevnadsstatus och ekologiska roll. Vargforskarna Olof Liberg och Håkan Sand hävdar att illegal vargjakt dödar ”20 procent av hela vargstammen” och svarar för ”cirka 50 procent av alla dödsfall”. Jag ifrågasätter detta.

Debattartikeln publicerades först i pappersupplagan av ATL. Jaktjournalen har erbjudit vargforskare Olof Liberg att svara på debattartikeln.