Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman vid Svenska Jägareförbundet, tycker till om björnjakten. Foto: Gettyimages och Mikael Moilanen, montage

Debatt: ”En björnjakt som börjar spåra ur”

Jaktjournalen bjöd in Svenska Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, att skriva en debattartikel om björnjakten. Här är den – en syrlig salva både mot oetisk jakt och myndigheternas märkliga regler kring björnåtlar.

Ett av de mest spännande jaktögonblicket på senare år var när jag på 25 meters håll siktade på en fin björn som kom på gångstånd. Något skott blev det aldrig eftersom jag inte säkert visste att den inte hade ungar. Det visade sig sen att den var ensam, men någon mer skottchans blev det inte. Jag är inte ensam om att finna spänning i björnjakt och idag är 21 augusti minst lika het som älgjaktstarten i många län. Problemet är att det ökande intresset också har fört med sig avarter och oetisk jakt. Inte heller myndigheterna, med Naturvårdsverket i spetsen, verkar klara av att hitta ett vettigt regelverk som är anpassat till ett nytt karismatiskt vilt, nya jaktformer och tekniska hjälpmedel.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu