Lanatbrukaren riktade kameran mot en sprängmedelsfabrik, som är klassad som skyddsobjekt. Det slutade med 2 700 kronor i böter. Arkivbild: Gettyimages

Böter för norabo vars åtelkamera fotograferade skyddsobjekt

En lantbrukare utanför Nora har tvingats betala 2.700 kronor i böter sedan han satt upp en åtelkamera som tog en bild på staketet till en sprängmedelsfabrik.

P4 Örebro berättar om lantbrukaren i Gyttorp och hans kalv som en dag rymde från gården. Lantbrukaren satt upp en åtelkamera och flyttade runt den på olika platser i grannskapet för att få tag i kalven. På bild fastande bland annat stängslet till sprängmedelsfabriken Orica, som är klassat som skyddsobjekt. – Jag hade inte en tanke på att den var ett skyddsobjekt. Jag satte upp kameran och riktade den längs med staketet, på utsidan av staketet. Jag tänkte aldrig att det var något olagligt jag höll på med, säger lantbrukaren, som bott granne med fabriken i 30 år, till P4 Örebro.

Polisanmälan

Företaget polisanmälde händelsen och nu har lantbrukaren fått betala 2 700 kronor i dagsböter – Jag skulle helst ha velat slippa de här böterna. Men nu har jag redan betalat, så de pengarna får jag väl aldrig tillbaka. Någon rättegång vågade jag inte ta, för då hade det väl blivit ännu dyrare för mig, säger lantbrukaren till P4 Örebro. Kalven infångades och uppges i dag ha lugnat ned sig.