Vargen ligger på rygg på obduktionsborden och buken har fläkts isär. På båda sidorna av buken finns två runda ärrvävnader, och i mitten en ärrvävnad på näthinnan som täcker buken. Foto: SVA

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Det har uppstått debatt på Facebook och många ifrågasätter om slutsatsen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, verkligen stämmer, att vargtiken hade en skottskada. Därför bad vi biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn, som utförde obduktionen av vargtiken, förklara hur han kommit fram till sin slutsats. – Vi hittade ärrvävnad på båda sidorna av av buken, samt ärrvävnad i det ”nät” som finns omkring bukhålan. Någonting har gått rakt igenom vargen och min bedömning är att det är en kula. Det känns mindre sannolikt att en gren eller en tagg på ett älghorn skulle orsaka sådana skador, säger Henrik Uhlhorn.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera