Två rådjur fick avlivas utanför Västerås natten mot fredagen - efter att de blivit påkörda av en A-traktor. Arkivbild: Gettyimages, montage

A-traktor i viltolycka – kan vara första gången

Nu har det hänt - en A-traktor har varit inblandad i en viltolycka. Polisen misstänker nu, på goda grunder, att fordonet framfördes långt fortare än de 30 kilometer i timmen som lagen föreskriver.

"}}

P4 Västmanland rapporterar att en A-traktor körde in i ett flertal rådjur på länsväg 527 vid Lövsta utanför Västerås natten mot fredagen.

Eftersöksjägare avlivade två rådjur och den 17-årige föraren klagade över bröstsmärtor och fördes till sjukhus.

Frågan är hur en sådan olycka är möjlig med ett fordon som får framföras i 30 kilometer i timmen.

– Föraren ringde in och erkände att det hade gått väldigt fort. Bilen är tagen i beslag för teknisk undersökning och den 17-årige föraren är misstänkt för olovlig körning, berättar Magnus Jansson Klarin, presstalesman vid polisen i Region mitt, till Jaktjournalen.

Första viltolyckan?

Han har aldrig hört talas om en viltolycka med A-traktor tidigare.

– Hade jag hört talas om det borde jag ha reagerat, säger Magnus Jansson Klarin.

Jaktjournalen har talat med de lokalt ansvariga poliserna vid Nationella viltolycksrådet i Skåne, Västra Götaland och Gävleborg. Det kan inte heller dra sig till minnes någon tidigare viltolycka med A-traktor.

Olyckorna med A-traktorer skjuter i höjden och SVT rapporterar om en poliskontroll där 80 procent av de kontrollerade fordonen var manipulerade, så att det kunde köras snabbare än 30 kilometer i timmen.

SVT rapporterar att EU vill förbjuda A-traktorer.