100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

J. P. Sauer & Sohn lanserade sin 100 modell som en konkurrent till andra aktörens budgetstudsare, det vill säga i prissegmentet runt 10 000 kronor. Panteran är visserligen i prisläget strax under 20 000 kronor men det är nog mest stocken som gör prisskillnaden. Om marknaden finner prislappen intressant med hänsyn till stockens kvaliteter får framtiden utvisa.

Laminatstock med ytbehandling

Den nyutvecklade stocken har justerbar kolvkam och en bred framstock som ger bra ergonomi vid liggande skytte. Bakkappan ger utmärkt rekyldämpningen och kan justeras i sidled för den som behöver göra det. Justeringen är enkel och sker med en insexskruv i bakkappan. Pistolgreppet har en generös handutfyllnad som ger ett mycket bra grepp. Sauer hävdar att kolven är neutral och passar både höger och vänsterskyttar. Min uppfattning är att den passar bäst för höger­skytte. Sauer 100 Pantera känns som en mycket intressant nyhet med stor potential för den som vill pröva på lite långhållsskytte. ”Sub MOA” precision garanterar trevliga dagar på skjutbanan. Stocken är gjord i laminerat trä som coatats med en mattsvart yta av plast och fiber. Den känns vridstyv och hur starkt ytlagret är får framtiden utvisa. På framstocken finns dubbla fästen för vapenrem eller skjutstöd, mycket bra att detta är monterat från fabrik.

Sauer 100 Pantera

Sauer 100 Pantera tillverkas i två versioner, Sauer 100 Fieldshoot och Sauer 100 Pantera. Skillnaden är att Fieldshoot har en ren stock i laminerat trä och Sauer 100 Pantera har laminatstocken belagd med en mattsvart yta. I båda versionerna uttrycks att premium kommer i standardutförande, en mycket bra devis. Sauer 100 Pantera kan fås i .223 Rem, .243 Win, .308 Win, 30-06, 6,5 Creedmore, 6,5 PRC och 300 Win Mag. Ett kaliberutbud som torde tillgodose de flesta önskemål och behov även om man för jakt kunde önska sig en del andra kalibrar. Piplängden för standardkalibrar är 50 cm (55 cm för magnumkalibern). Sauer har fräst in sin logga på pistolgreps­rosetten. Om man tycker det är vackert överlämnas åt betraktaren att avgöra. Passning mellan trä och metall är helt godkänd liksom inpassning av bakkappan. Det är en väl dämpande bakkappa monterad.

Rekylklack i aluminium

J. P. Sauer har ett eget system för överföring av rekylkrafter till stocken. Ett aluminium­block är inplastat i stocken. I lådans under­sida är ett spår fräst som passar i aluminiumblocket. Lådan skruvas sedan fast i aluminiumblocket med en mutter från stock­ens undersida. Sedan skruvas underbeslaget fast i den muttern med den främre lådskruven. När mekanismen skall rengöras lossas de båda korsskruvarna så att underbeslaget kan tas ur. Sedan lossar man muttern så att pipa och mekanism kan lyftas ur stocken. Hela idén är tagen från Sauer 101 och har visat sig vara både stabil och välgjord.

Magasin i komposit

Magasinet rymmer fem patroner i stan­d­ard­­kalibrar och fyra magnumpatroner. Med ytter­ligare en patron i loppet är man väl rustad. Magasinlåsningen är välgjord. Magasinet lossas genom att en knapp som är nedsänkt i underbeslaget trycks in så att magasinet hoppar ur. Knappen kan tyckas en aning liten men jag upplever inte att det är något problem. Hellre lite liten så att man inte kommer åt den av misstag. Magasinet är tillverkat i syntetmaterial och verkar vara tåligt och väl fungerande.

Ställbart trycke

J. P. Sauer har utmärkta trycken på sina vapen. Sauer 100 Pantera som är designat för långhållsskytte är inget undantag. Avtryckarvikten är justerbar mellan 1,0 till 2,0 kilo vilket är ett lämpligt spann för skytte och jakt. Avtrycket är kort och rent, och är mycket lättskjutet.

Bra precision

Testskjutningarna med Sauer 100 Pantera var ett trevligt dagsarbete. Sauer 100 Pantera har med sin kolvdesign utmärkt utformning för bänkskyttestöden. För frihandsskyttet finns balans och anläggningen känns natur­lig med mycket bra rekylupptagning tack vare den ställbara kolvkammen och en bra bakkappa. Pistolgreppets handutfyllnad ger i kombination med ytbehandlingen ett stabilt och bra grepp. Trycket är ett av de bästa stan­dardtrycken jag provat med en bred avtryck­are som ger utmärkt kontakt med av­tryckarfingret. Norma och Sako Jaktmatch fungerade väl och levererade fina träffbilder. Norma Oryx var den patron som sköt den tätaste träffbilden på 17 mm. Norma Eco Strike levererade också mycket bra träffbilder.

Slutstycke

Slutstycket är fräst ur ett solitt stålämne. Slutstycket har tre låsklackar som låser i pipan. Slutstycket är väl bearbetat med två utstötare och en bred utdragare. Öppningsvinkeln är 60 grader, en vanlig vinkel på moderna vapen. Slutstycksgången är utmärkt och jag upp­levde inga tendenser att slutstycket skulle knipa fast. Slutstycket styrs i lådan genom att den tangent som frigör slutstycket löper i ett fräst spår på slutstyckets sida. Slutstycket tas ur lådan genom att denna tangent trycks in och slutstycket dras ur. På lådans högra sida sitter säkringen som har tre lägen. Bak säkrad, Fram osäkrad och i mittenläget är slutstyckshandtaget frigjort så att vapnet kan plundras i säkrat läge. Säkringen har distinkta lägen och kan manövreras ljudlöst. Säkringen är inte över­drivet stor men känns ändå tillräkligt för att fungera väl med handskar påtagna. När mekanismen är i uppspänt läge är en röd knopp synlig i slutstyckets bakkant vilket är en bra säkerhetsdetalj.

Kallhamrad pipa

J. P. Sauer tillverkar kallhamrade pipor vilket ger full kvalitetskontroll i processen. J. P. Sauer lovar ”sub MOA” precision i sina Sauer 100 studsare. Det vill säga under en tum på 100 meter. Pipan och mekanismen har ytbehandlats med Cerakote vilket ger en reflexfri och stark yta. Cerakote-behandling ger en stark, rostskyddande, värmebeständig yta som kla­rar kemikalier bra.

Kikarmontage

Till Panteran passar kikarmontage som pas­sar till Remington 700. En lösning som är välvald inte minst för att passa den Nord­amerikanska marknaden. Utbudet av ringar och fästen som passar är stort i alla prisklas­ser. En Picatinnyskena kan vara ett bra val.

Sammanfattningsvis

100 Pantera är en välbalanserad stud­sare med stor potential. Väl anpassad för långhållsskytte med möjligheter att använda benstöd. Precisionsmässigt uppfyller geväret de krav man kan ställa på ett produktionsvapen. Priset kanske dock avskräcker en smula särskilt i jämförelse med Sauer 100 Classic.